Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. augusztus 15.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az MSZP elküldetné az Ab-hez az ÖTV módosítását
A szocialisták szerint a javaslat több szempontból alkotmánysértő

Az MSZP-frakció Kövér Lászlóhoz fordult azt kérve, hogy a házelnök küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz (Ab) a fideszes önkormányzatitörvény-módosítást – jelentette be a szocialisták frakcióvezető-helyettese 2014. június 4-én, Budapesten sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan azzal indokolta a kérést, hogy a javaslat szerintük több szempontból is alkotmánysértő.


Az új rendszerben nem közvetlenül választanák a Fővárosi Közgyűlés tagjait, miként azt az alaptörvény előírja – mondta. Idézte az alaptörvényből azt, hogy a helyi önkormányzati képviselőket a választópolgárok közvetlen szavazással választják. Márpedig a Fővárosi Közgyűlés helyi önkormányzatnak számít – érvelt, kifejtve: az új rendszerben a 23 kerületi polgármester nem közvetlen választással válna a közgyűlés tagjává, hanem polgármesteri tisztségénél fogva.

Tóth Bertalan szerint sérül az egyenlő választójog elve is, mert míg Óbudán százezer, a budavári választókerületben húszezer választó küldhetne egy képviselőt a közgyűlésbe. Ez az aránytalanság ugyancsak az alkotmányellenes – értékelte. Az Ab-hez a törvény elfogadása után fordulhat a házelnök – jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz pár hónappal az önkormányzati választás előtt azért akarja átírni a törvényt, hogy „csak ők győzhessenek”. A Fidesz törvénygyártásba kezdett: azokon a területeken, ahol még nincs befolyása, gyorsan törvényt alkot – mondta Tóth Bertalan, az önkormányzati törvény mellett példaként a reklámadóról szóló előterjesztést említve.

Szerinte a választási eredmények tükrében a Fidesz attól fél, hogy Budapesten a választást nem tudja megnyeri, ezért létrehoz egy új rendszert. Tiszteletet a magyar alaptörvénynek! – üzente a Fidesznek a szocialista képviselő.

A frakcióvezető közölte: az Ab-től azt kérik, mondja ki, hogy a javaslat „jogsértő és elfogadhatatlan”. A frakcióvezető-helyettes szerint a törvénymódosítás megítélése eldönti, hogy Kövér László képes-e házelnökként viselkedni, vagy ezen a poszton is „inkább pártkatona”. Az Ab határozata pedig eldöntheti, Magyarország jogállam-e vagy sem – mondta Tóth Bertalan.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu