„Zugfőzéssel” vár a Visegrádon nyílt Pálinkamúzeum
A pálinkafőzés, illetve a pálinka történetével ismerkedhetnek meg a látogatók a Visegrádon megnyílt pálinkamúzeumban, ahol akár a „zugfőzés" is kipróbálható. A háromszintes épületben kialakított turisztikai attrakcióhoz a tulajdonos-működtető közel 20 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretén belül, s ugyanennyi pénzt tettek hozzá saját forrásból - mondta el Spáth Diána, az 1994 óta működő mikrovállalkozás vezetője az MTI-nek.
A pálinkamúzeum évszakoktól függetlenül egyedi „élménycsomaggal" gazdagítja a Visegrádra jelentős számban látogató hazai és külföldi turistákat - hangoztatta a reklámügynökség tulajdonosa, aki szerint a földszintből, pincéből és jégveremből álló 100 négyzetméteres ingatlanban mindig is működött valamilyen üzlet.
A múzeumban elhelyezett monitorokon az érdeklődők végigkísérhetik a pálinka lepárlásának folyamatát, megismerkedhetnek a szeszes ital alapanyagaival, változataival (például a gyógypálinkákkal), és a zugfőzés kulisszatitkait is elleshetik. Az egyik tárlóban kiállított tárgyak tanúsága szerint sokan akár tejeskannát vagy permetezőt is használtak zugfőzőeszközként, de a tiltott munkafolyamat gyakran balesetekhez vezetett, mint ahogy az a jégveremben berendezett zugfőzőben is történik (az interaktív főzés gombnyomásra indul, és egy lepárláshoz használt kukta felrobbanásával zárul) - magyarázta Spáth Diána.
A turisztikai látványosság megtekintése során egy különleges szoftver segítségével egyedi címkét lehet készíteni, amely aztán akár a múzeumshopban vásárolt hétféle ízű, saját cefrézésű pálinka valamelyikének üvegére kerülhet.
Forrás: MTI