Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hamarosan megújulhat a százéves védőnői szolgálat
A világon egyedülálló szolgálat működtetését átvenné az állam az önkormányzatoktól

Száz év után megújulhat a világon is egyedülálló védőnői szolgálat Magyarországon. A működtetést az önkormányzatoktól az állam venné át. Az új Nemzeti Védőnői Szolgálat fejlesztését európai uniós források is segítik, ezzel együtt a kormány rendezni kívánja a védőnők fizetését is.


A védőnők szerint a hálózat megújítása több szempontból is indokolt. Ahhoz, hogy a gondozottak egyforma ellátást kapjanak, egységes, jobban szervezhető szolgálatra van szükség. „Egy egységes, országos szolgálattal ez sokkal jobban szervezhető. A soktelepüléses körzeteket másképp lehet esetleg kialakítani, vagy teljesen átláthatóbb szolgálatot lehet létrehozni" - mondta Gyarmathyné Doma Gabriella, a Veszprém megyei vezető védőnő.


Szakmai konzultációk országszerte

A védőnők részvételével ezekben a hetekben országszerte szakmai konzultációkat tartanak, hogy az érintettek ötletei alapján alakítsák majd ki az új jogszabályi háttérrel működő Nemzeti Védőnői Szolgálatot. „Nagyon sok javaslatot gyűjtött már be a miniszteri biztos asszony. Bizonyára szükség lesz majd arra is, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal szakmai egyeztetéseket folytasson. Erre akkor kerül majd sor, hogyha az ő tervük, rendszerelképzelésük megszületett" - szögezte le Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár a KIM részéről.


Megújítanák a képzést

A szolgálat megújításának egyik alapja az lehet, hogy a működtetést az önkormányzatoktól az állam venné át. Megújítanák a képzést és szakképzést, de szó van a védőnők részmunkaidős, valamint rugalmas munkaidős foglalkoztatásáról is. A Norvég Alap 700 millió forintos támogatásával fejlesztik a szolgálat infokommunikációs eszközeit.

„Kevesebb papíralapú dokumentáció fogja terhelni a kolléganőket, illetve a társszakmák képviselői is fogják látni az aktuális gondozotti dokumentációt, gondolok itt a háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, szülész-nőgyógyász szakorvosokra. Nem kell külön telefonálgatni, vagy külön keresgélni egymást egy adott ügyben. Lényegesen gyorsabb és lényegesen hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé ez a fejlesztés" - fejtette ki Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos.

A kormány rendezni kívánja a védőnők és az egészségügyi alapellátásban dolgozó szakemberek bérezését. A védőnők utoljára 2005-ben kaptak emelést.

Forrás: HírTV - MNO

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu