Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újabb három város gazdálkodását ellenőrizte az ÁSZ
A Számvevőszék új, témacsoportos vizsgálati rendszert vezetett be

A napokban újabb három városi önkormányzat - Bodajk, Kisköre és Nagymányok - pénzügyi ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék és hozta nyilvánosságra a jelentéseket. Az ÁSZ az önkormányzatok pénzügyi gazdálkodási helyzetét, annak szabályosságát úgynevezett témacsoportos ellenőrzések keretében, új módszertan alapján értékeli.


Az Állami Számvevőszék 2011-től - az államháztartás helyi szintjén megjelenő gazdálkodási nehézségekre, az eladósodás növekedésére tekintettel kialakított - új módszertan alapján ellenőrzi a helyi önkormányzatok pénzügyi helyzetét. A lezárult ellenőrzések tapasztalatai megerősítették, hogy szükség van a beavatkozásra, hiszen a pénzügyi nehézségek, az eladósodottság már az egész önkormányzati rendszer működését veszélyeztette.

Az ÁSZ ismételten felhívja a figyelmet, hogy az adósságkonszolidációt követően kiemelt feladat az adósságállomány újratermelődésének megelőzése, ezért az ÁSZ 2013-ban is kiemelten fókuszál az önkormányzatokra, pénzügyi gazdálkodási helyzetüket, annak szabályosságát témacsoportos ellenőrzések keretében, kockázatalapú kiválasztás alapján értékeli.


Új megközelítéssel ellenőrzik az önkormányzatokat

Az új módszertan alapján az ÁSZ az egyes önkormányzatok pénzügyi helyzetét a hagyományos pénzforgalmi költségvetési előirányzatok elemzése helyett a pénzintézeti gyakorlatban alkalmazott új jövedelem típusú mutatórendszer alkalmazásával értékelte. Ez az úgynevezett CLF módszer, amelynek alkalmazása esetén elkülönülnek a vagyonnal kapcsolatos, illetve a feladatokkal közvetlenül összefüggő folyó (működési) és a felhalmozási (beruházási) bevételek és kiadások.

Az ellenőrzések keretében az Állam Számvevőszék értékelte az önkormányzatok adósságkezelési és likviditási helyzetét, illetve bemutatta a pénzügyi egyensúly alakulására hatással lévő folyamatokat. A számvevők feltárták az ezekre ható kockázatokat, a pénzügyi egyensúlyi helyzetet befolyásoló döntés-előkészítő eljárások szabályosságát, minősítették az ezekkel összefüggő belső kontrollok kialakítását és működését, valamint az ÁSZ által az ellenőrzött időszakban végrehajtott ellenőrzés megállapításainak hasznosulását.

Az ellenőrzés a 2009. január 1-jétől 2012. szeptember 30-áig terjedő időszakot ölelte fel. A pénzintézetekkel szembeni kötelezettségek állományának ellenőrzésekor a 2012. szeptember 30-án fennálló kötelezettségek keletkezésének kezdő időpontját vették figyelembe a számvevők.


A konszolidáció után is számolni kell kockázatokkal

A témacsoportos ellenőrzések keretében Bodajk, Kisköre és Nagymányok városok önkormányzatának pénzügyi ellenőrzése zárult le. Az ÁSZ megállapította, hogy az ellenőrzött időszakban Kisköre város pénzügyi egyensúlya rövidtávon, míg Nagymányok város pénzügyi egyensúlya középtávon nem volt biztosított. Bodajk Város Önkormányzatának pénzügyi egyensúlyi helyzete a tartósan pozitív működési jövedelemtermelő képessége eredményeként, rövid és középtávon biztosított volt.

A három városi önkormányzat az állam által nyújtott törlesztési célú támogatásból kiegyenlítette a 2012. december 12-én fennálló adósságállományát és annak 2012. december 28-án fennálló járulékait. Az adósságkonszolidáció eredményeként az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzete javul, ugyanakkor a fennmaradó kötelezettségek (feladatellátás, kizárólagos tulajdonban lévő gazdasági társaság kötelezettségei, szállítói tartozás) teljesíthetősége továbbra is kockázatos.

A jelentésekben az Állami Számvevőszék többek között olyan problémákra hívja fel a figyelmet, mint: a működési jövedelemtermelő képesség és a feladatellátás összhangjának hosszútávon történő megteremtése; az önként vállalt feladatok miatti működési és felhalmozási kockázatok, a lejárt szállítói tartozások miatti kitettség, a kizárólagos tulajdonban lévő gazdasági társaság kötelezettségei miatti, tulajdonost terhelő helytállási kötelezettség; vagy a kockázatkezelési és a belső kontroll rendszerek kialakításának és működtetésének hiányosságai. Ezek eltérő módon, de mind-mind kockázatokat hordoznak az egyes önkormányzatok számára.

Az ÁSZ megállapításai alapján, az egyes önkormányzatok polgármestereinek és jegyzőinek javaslatokat fogalmazott meg, melyekhez kapcsolódóan - az ÁSZ törvény előírásai alapján - intézkedési terv készítési kötelezettség áll fenn.

A jelentések teljes terjedelmükben a www.asz.hu oldalon érhetők el.

Forrás: asz.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu