Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A gyermekellátást közétkeztetéssel kellene megoldani
Gémesi György: a szegény településeken a gyermekétkeztetés máshonnan vonja el a forrásokat

A nyári gyermekétkeztetés állami támogatása mindössze a költségek egy részét fedezi, a programok díja és a pedagógusok bére további terhet ró a településekre. A konszolidáltabb gazdasági helyzetű önkormányzatoknál az önrész előteremtése nem okoz gondot, azonban a szegényebb régiókban a forrásokat máshonnan kell elvonni - emelte ki Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Rádió Orient műsorában.


Gödöllő városa gazdasági helyzetének és az uniós támogatásoknak köszönhetően az idei évben másodszorra hívta meg testvérvárosait balatonlellei üdülőjébe. Az önkéntesség és a tolerancia témája körül forgó esemény során 100 gyermek került közelebb egymás tiszteletéhez és elfogadásához.

Az általános iskolás gyermekek étkeztetését a nyári időszakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. Az önkormányzatok által szervezett étkeztetés és táboroztatás minősége és megoldása országrészenként változik. Gémesi György a Rádió Orient műsorában elmondta: a nyári gyermekétkeztetésben résztvevők többnyire a szociálisan nehezebb helyzetben lévők közül kerülnek ki.

„Kelet-Magyarországon sokan azért viszik be gyermeküket a táborokba, hogy legalább napi egy alkalommal meleg ételhez jussanak. A pályázat ennek ellenére csak az étkeztetésre vonatkozik, a programokat és a működési költségeket az önkormányzatoknak önrészből kell előteremteniük" - magyarázta a polgármester.

A MÖSZ elnöke kiemelte: a pedagógusok foglalkoztatása további többletköltséget ró az önkormányzatokra. A pályázat mindössze az étkeztetés egy részét fedezi. A pedagógusokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ utasítja, azonban a bérüket nem biztosítja. Gémesi György hangsúlyozta: az ország konszolidáltabb gazdasági körülmények között működő települései esetében a nyári étkeztetés megoldása nem gond. A szegény településeken azonban az önrész előteremtése máshonnan vonja el a forrásokat. „A gyermek korrekt körülmények közötti nyári elhelyezése a lényeg. Az önkormányzatok a legnehezebb helyzetben is igyekeznek biztosítani ezeket a feltételeket" - tette hozzá Gödöllő polgármestere.

Gémesi György kiemelte: a szülő mindössze gyermeke elhelyezését kéri. A kérelmet követően az illető bekerül a táborba és a programok keretébe. Ezt követően az önkormányzat igényli az étkeztetéshez való állami hozzájárulást. A polgármesterek nem tudják előre a pontos arányokat, többnyire az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyújtják be igényeiket - magyarázta a közigazgatási rádió vendége. Gödöllő esetében ez évente 30-40 gyermeket és milliós nagyságrendű többletköltséget jelent.

A Rádió Orient vendége különbséget tett a tanévközi és a nyári étkeztetés rendszere között. Az iskolai időszakban 17 milliárdos keretből 4 milliárd jut a hátrányos helyzetű önkormányzatok feladatellátására. Ezzel szemben a nyári étkeztetés finanszírozása más kérdés, minden önkormányzat nyújthat be támogatási kérvényt. A polgármester kiemelte: a gyermekétkeztetés közszolgáltatás, így a jövőben közétkeztetés formájában kellene megoldani. Az önkormányzati tulajdonú cégek munkájában az államnak is részt kellene vennie. „Az étkeztetés az oktatási kultúra része kell, hogy legyen" - mondta.

A nyári étkeztetés és táboroztatás kapcsán Gémesi György Gödöllő önkormányzatának balatonlellei táboráról is beszélt. „A gyerekek hetes turnusokban, százfős csoportokban tudnak pihenni a Balaton partján. Az önkormányzati táboroztatások mellett az idei évben másodszorra testvérvárosainkból töltöttük fel az üdülőt. Érkeztek gyerekek a határon túli magyarlakta országokból, de emellett Lengyelországból, Csehországból, Finnországból, Izraelből és Indonéziából is.

Az uniós forrásból kialakított programok során bemutatkozhattak a gyerekek, tapasztalatot szerezhettek az önkéntesség és a tolerancia témájában" - emelte ki a vendég. A testvérvárosok is nyitottak a magyar gyerekek vendégül látására, augusztusban például Izraelbe utaznak a fiatalok.

„Fontos, hogy a fiatalok korán megtapasztalják az elfogadást, a toleranciát" - hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a testvérvárosi együttműködéseket élő kapcsolatként kell ápolni. A külföldiek a tábor során megtapasztalhatták a határon túli magyarság helyzetét, megértették a speciális helyzetet. „A tábornak köszönhetően van 100 gyerek Európában, aki már érti, mi a tolerancia és egymás tisztelete" - jelentette ki a vendég.

A közelmúltban lezárult adósságkonszolidációval kapcsolatban Gémesi György elmondta: „összességében egy pici mozgástérbővülést jelent a települések számára, de nem rengeti meg az önkormányzatok bevételeit". Hozzátette: ahol nem volt adósság, ott ígéretet kaptak arra, hogy bizonyos pályázatokon önrész nélkül lehet indulni. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu