Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közel 1500 orvos kényszerül állásváltoztatásra
Amennyiben nem a területileg illetékes kórházba, de orvosi beutalóval jelentkezik a beteg, úgy nem kell megfizetnie az ellátásáért járó finanszírozási összeg 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot. Ebben az egy pontban lazított korábbi merev álláspontján az egészségügyi minisztérium. Az ágyszámleépítést illetően azonban ragaszkodott korábbi álláspontjához, derült ki Molnár Lajos ma délutáni sajtótájékoztatján.


Közel 1500 orvos kényszerül állásváltoztatásra

Amennyiben nem a területileg illetékes kórházba, de orvosi beutalóval jelentkezik a beteg, úgy nem kell megfizetnie az ellátásáért járó finanszírozási összeg 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot. Ebben az egy pontban lazított korábbi merev álláspontján az egészségügyi minisztérium. Az ágyszámleépítést illetően azonban ragaszkodott korábbi álláspontjához, derült ki Molnár Lajos ma délutáni sajtótájékoztatján.


A már korábban megszellőztetett információknak megfelelően megszűnik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpt-Merei valamint a Svábhegyi Gyermekkórház. Feladataikat más intézmények veszik át. A korábban hírbehozott kecskeméti repülőkórház meghatározott ágyszáma, épülete, ingatlana és műszerei - közös megállapodás eredményeként - a kecskeméti megyei kórházba kerülnek, s megyei összefogás eredményeként megmarad a parádfürdői szanatórium is, amely több fekvőbeteg intézmény rehabilitációs illetve ápolási részlegeként működik tovább. Molnár Lajos szerint helyi, kétoldalú megállapodás során kell dönteni a miskolci dialízis centrum, s a megyei kórház közötti feladatátadásról.


Kizárólag krónikus illetve rehabilitációs ágyakkal rendelkezik a jövőben Nagykőrös, a Pest megyei Szent Rókus, a Budai Gyermekkórház, a dorogi, a várpalotai, a zirci, a sümegi, a kapuvári, a sárvári, a szentgotthárdi, a szikszói valamint a miskolci Szent Ferenc. „Megmenekült" viszont a Sportkórház 40 aktív ággyal, Tata (40), Kisbér (30), Pásztó (20), Siklós (20), Bonyhád (20) illetve Komló 50 - ebből 20 sebészeti - kapacitással. Kérdés, meddig.


Az intézmények, illetve tulajdonosaik, fenntartóik egyedi határozat formájában kapnak minisztériumi értesítést az április elseje után rendelkezésükre álló ágyszámokról, illetve, hogy az egyes szakmákban mely területek ellátási kötelezettsége hárul rájuk. (Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján már az is kikereshető, hogy az egyes kórházak megszűnő szakmái mely intézményekbe kerülnek át. A fővárosi Szent Margit Kórház nőgyógyászati betegeit eszerint például a Szent János Kórházban látnák el.) A határozat ellen az érintettek bírósághoz fordulhatnak, e témával kapcsolatban a miniszter a tulajdonosok felelősségére apellált, mondván: a betegellátásnak folytatódnia kell.


Még sincs olyan rengeteg orvos, mint azt a reform és az átalakítás hívei korábban hangoztatták. Molnár Lajos adatai alapján jelenleg több mint 200 háziorvosi praxis vár gazdára, s további 2500 orvos hiányzik az ágazatból. A szaktárca számításai szerint körülbelül 1500 doktorra állásváltoztatás vár, akárcsak további 5-6 ezer egyéb, az egészségügyben dolgozó munkatársra. Munkahely keresésüket, esetleges áttelepülésüket állítólag anyagilag is támogatja majd a kormány, ám az nem derült ki, miként és mennyivel. A jelek szerint egyelőre inkább verbális segítségre számíthatnak, elhelyezkedésüket közvetítői szerepben az ÁNTSZ regionális intézményei, valamint egy, a munkaügyi miniszter és a miniszterelnöki hivatal részvételével létrehozandó csúcsszerv segíti majd.


Értelemszerűen pénzről is szó esett a tájékozatón. A végkielégítések kifizetését - függetlenül az intézménytulajdonostól - a központi költségvetés vállalja. 7,5 milliárd forint erejéig normatív pályázatot hirdetnek az átalakulásban részt vevő intézményeknek. Ennek keretében az új aktív ágyak létrehozását 800, az új rehabilitációs férőhelyet 600, míg a krónikus-ápolási hely kialakítását 500 ezer forinttal támogatnák. A pályázatot az új finanszírozási szerződések aláírásakor lehet benyújtani. A járóbeteg finanszírozás összegét 1,36-ról 1,46 forintra emelik, s közel a duplájára nő a tavaly októberben több szakterületen - onkológia, sürgősségi ellátás, kardiológia, intenzív - bevezetett kiegészítő díjazás. Az aktív ellátás alapdíja 136 ezerről 146 ezerre emelik - idén. Ennek forrását - bár ezt részletesen nem fejtette ki a miniszter - vélhetően az április után megszűnő aktív ágyak értelemszerűen felhasználásra nem kerülő kerete biztosítja. Kérdésünkre, vajon igaz-e, hogy amennyiben jövőre 142 ezer forint lesz az alapdíj, az egészségbiztosító költségvetése eleve 17,5 milliárdos mínusszal indul Molnár Lajos csupán annyit mondott: a költségvetés készítése nagy csata... A struktúraátalakítás közel 20 milliárdba kerül, s mára azzal is számot vetett a minisztérium, hogy ez nem egy 24 óra alatt lezavarható program.


A betegeket értelemszerűen az érdekli, hogy az átmeneti időben mi lesz velük. A választott orvosnál szülni készülők például maradhatnak saját doktoruknál, akinek a szülés levezetését akkor is kifizeti az OEP, ha az átalakulás eredményeként időközben másik kórházba került, ahova betege követte. Az erről, s az egyebekről szóló részletes kormányrendeletet tegnap fogadták el.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu