Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megújult a nemzeti innovációs rendszer

2007. 03. 29. 

Az NKTH és a GKM közös konferenciát szervezett a mai napon. A tanácskozás célja a nemzeti innovációs rendszer mai fejlődési irányának áttekintése, az iparjogvédelem fontosságának tudatosítása, valamint a közfinanszírozású K+F és innovációs programok áttekintése volt.


A következő 7 évben mintegy 500 milliárd forint forrás célirányos befektetésére lesz lehetőség. Ugyancsak fontos pályázati lehetőség az EU 7. Kutatási Keretprogramja, amelynek keretében uniós szinten 7 év alatt mintegy 54 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás pályázható meg.

Igen fontosak azok a célzott rásegítő intézkedések és szervezetek, amelyek a hazai pályázókat segítik EU pályázati információval, hazai és külföldi kapcsolatokkal. Az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) ennek érdekében szakmai tanácsadó hálózatot üzemeltet a különböző kutatási területeken, valamint egy brüsszeli K+F kapcsolati iroda létrehozását tervezi.

A konferencia tanácskozásának középpontjában a jövő hazai nemzeti innovációs rendszere működésének három kulcs-fogalma állt: az integráció, a hatékony közfinanszírozás, valamint a szellemi tulajdon védelme és hasznosítása.

A konferencián elhangzottak szerint az integráció már a koordináció szintjén megjelenik. A terület új, összevont végrehajtó szervezete a MAG Zrt., amely egységes szolgáltató platformot nyújt a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP), valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) intézkedéseinek végrehajtásához.

Az integráció kell, hogy jellemezze a tudásbázis (egyetemek, kutatóintézetek, feltalálók) és a gazdaság együttműködését is. Ezen belül kiemelt feladat a technológiai kínálat és a piaci kereslet találkozásának segítése, amelynek érdekében a felelősök meg kívánják erősíteni a hazai technológiai partnerközvetítő (technológiai bróker) tevékenységet.

Ennek keretében a hazai és régióbeli kutatási eredmények tulajdonosait hozzák össze a hazai és régióbeli vállalkozásokkal, hídképző szervezetekkel és tőketulajdonosokkal. Fontos, hogy a tudásbázis képviselői is érzékeljék a piac igényeit, illetve a piaci szereplők döntési szempontjait.

A második kulcsfogalom a hatékony közfinanszírozás. Nyilvánvaló, hogy a liberális piacgazdaságban is fontos helye és szerepe van az átgondolt, koherens állami finanszírozási politikának. Minél közelebb vagyunk a piachoz, az államnak annál inkább vissza kell vonulnia, és beavatkozásaival (�indítómotor� jelleggel) elsősorban a további vállalkozási ráfordításokat kell mobilizálnia. Az állami támogatás nem helyettesítheti, nem szoríthatja ki a vállalatok saját befektetéseit.

A harmadik kulcsfogalom a szellemi tulajdon védelme és hasznosítása. Nincs prosperáló innovációs rendszer ott, ahol az írott és a gyakorlatban alkalmazott jog nem támogatja ezt megfelelő módon. Fontos, hogy nemcsak technológiai innovációról beszélünk, hanem a termékek egyediségét garantáló védjegyekről és formatervekről is, hiszen gyakran éppen ezek révén jut egy vállalkozás, illetve egy ország kiemelkedő piaci részesedéshez, és ezzel együtt kiemelkedő jövedelemhez. Kiemelt feladat tehát a szellemi tulajdon védelmének és hasznosításának támogatása - áll az NKTH közleményében.

(http://www.vnegyed.hu )

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu