Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Bizonytalan a körösszakáli kéttannyelvű iskola sorsa
A működtető települések csak a tartozásával együtt adják át az intézményt a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának
Körösszakál polgármestere csak reménykedik abban, hogy szeptemberben megkezdődhet a tanítás a Bihar Román Nemzetiségi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda helyi iskolájában, a tanévkezdés előtt néhány nappal ugyanis még mindig bizonytalan, ki működteti az oktatási intézményt.

Samók Gyula (független) augusztus 27-én az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy télen több hétig szünetelt a tanítás az iskolaépületben, mert a szolgáltató szüneteltette a gázellátást. Akkor átmenetileg egy szolgálati lakásban és egy cserépkályhával fűtött ebédlőben tartották meg az órákat.

Az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében a helyszínen tájékozódó Latorcai Csaba - aki akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt - az MTI-nek elmondta, hogy ott a legsúlyosabb a helyzet az országban. Hozzátette: a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosításával lehetőség lesz arra, hogy az országos nemzetiségi önkormányzat január 1-jével, tanév közben átvegye a Hajdú-Bihar megyei intézményt, és biztosítsa a magyar-román tannyelvű iskola működését.

Samók Gyula tájékoztatása szerint ez év májusában megállapodást írtak alá a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatával (MROÖ) arról, hogy az júliustól átveszi az iskola működtetését. Ebben rögzítették azt az alapfeltételt, hogy a helyhatóságok csak a 76,5 milliós tartozás rendezésével tudják támogatni az átadást.

A polgármester azt mondta: a Körösszakál, Bedő és Körösnagyharsány önkormányzata által közösen működtetett iskola - amelynek tagintézményeiben jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években - azért halmozott fel eddig 76,5 millió forint tartozást, mert 2010-ban, 2011-ben és 2012 eddig eltelt időszakában ennyivel kevesebb nemzetiségi kiegészítő normatívát kaptak.

Hozzátette: a kormány 2002-ben határozatban vállalta az ország öt román tannyelvű általános iskolája - köztük a körösszakáli - működésének finanszírozását; 2009-ig rendben volt a finanszírozás, azután viszont kisebb összegeket kaptak, így gyűlt fel a tetemes tartozás.

Samók Gyula elmondta azt is: az ombudsman javaslatára, a KIM utasítására és a kormányhivatal megkeresésére a költségvetésükben elkülönítetten kimutatták a felhalmozott tartozást, ami feltétele volt az iskola átadásának. Most azonban azzal szembesültek, hogy a hiányt senki nem rendezte, így a román nemzetiségi önkormányzat nem veszi át az iskolát.

A polgármester szerint most teljesen bizonytalan, hogy miként kezdődik meg a 150 tanulót érintő oktatás szeptemberben és ki működteti az iskolát. Közölte: az biztos, hogy a három szegény önkormányzat nem tudja rendezni a tartozást, és ha a januári állami átvételig ők kénytelenek tovább működtetni az intézményt, a hiány jelentős mértékben fog növekedni. Így sajnos újból előfordulhat, hogy a hideg beálltával nem lesz fűtés a körösszakáli nemzetiségi iskolában - tette hozzá Samók Gyula.

Az üggyel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múlt augusztus 24-én azt közölte az MTI-vel: háromoldalú egyeztetést kezdeményezett a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) a román nemzetiségi iskola és óvoda működtetésével kapcsolatban. Az egyeztetésen részt vett Latorcai Csaba, aki ma az Emmi helyettes államtitkára, a MROÖ részéről Kreszta Traján elnök, valamint Samók Gyula, Körösszakál polgármestere és Eszenyi Antal, Bedő község polgármestere.

Az egyeztetésre azért volt szükség, mert az új nemzetiségi törvény elfogadásával lehetővé vált, hogy az intézményt - a fenntartó települések költségvetési nehézségeire tekintettel - soron kívül is fenntartásba átvehesse a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata.

A tárca azt írta: az MROÖ teljes mértékben nyitott az intézmény átvételére és további működtetésére. Az átadás-átvételi egyeztetés azonban az elmúlt hetekben elakadt, mivel a jelenlegi fenntartó települések önkormányzatai ragaszkodnak ahhoz, hogy az MROÖ vállalja át a korábban felgyülemlett adósságaik kiegyenlítését. E vállalás hiányában a fenntartó nem hajlandó lezárni az átadás folyamatát - annak ellenére, hogy vélhetően és az egyeztetésen tett nyilatkozata alapján nem fogja tudni megnyugtató módon működtetni az intézményt - tették hozzá.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata továbbra is bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül az intézmény átadása, és a települések vezetői nem kívánják veszélyeztetni a helyi - nem csupán nemzetiségi - gyermekek oktatását" - írták az akkori közleményben, jelezve: a tárca „vizsgálja további jogi intézkedések megtételének lehetőségét a helyi gyermekek nemzetiségi oktatásának további biztosítása érdekében"

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu