Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A cigány önkormányzat beszállna a felsőoktatásba
A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatóit plusz juttatásokban részesítenék
A jövőben majdnem biztos, hogy elkerülhetetlen lesz, hogy felsőoktatási intézménnyel is rendelkezzen az Országos Roma Önkormányzat - mondta Farkas Flórián, a szervezet elnöke augusztus 22-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az átvett iskolák fenntartása során elsősorban az ott lévő vezetésre, illetve az igazgatókra, a tanárokra és a szülői közösségekre hagyatkoznak.

A néhány nap múlva kezdődő új tanévben az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) működteti a Nógrád megyei Szirák általános iskoláját, de Szolnokon és Tiszapüspökiben is átvesznek egy-egy, többnyire cigány gyerekeket oktató intézményt - jelentették be még augusztus 21-én. Farkas Flórián, az ORÖ elnöke ennek kapcsán a 180 perc augusztus 22-i adásában elmondta, bár szervezetüknek számos más intézménye van, az átvett iskolák fenntartása során elsősorban az ott lévő vezetésre, illetve az igazgatókra, a tanárokra és a szülői közösségekre hagyatkoznak.

Az eddigi döntések is velük egyeztetve születtek, és - mint Farkas Flórián elmondta - ha nem mindenáron muszáj, akkor az átvilágítást követően sem akar pedagógusokat elbocsátani. Annál is inkább szükség van rájuk, mert nem tenné lehetővé a zökkenőmentes átállást, ha a gyerekeknek új arcokkal kellene megismerkedniük - mondta Farkas Flórián.

Az együttműködést szolgálja az is, hogy a sziráki iskolában az új fenntartó kifizette a tanárok korábban „valamilyen oknál fogva" elmaradt bérüket - tette hozzá az ORÖ elnöke. A kisebbségi önkormányzati vezető elmondta még, az intézményekben fejlesztéseket is terveznek, így jövőre a Nógrád megyei iskolának nagyobb tornatermet akarnak építeni, valamint kibővítenék az eléggé szűkös pedagógiai kart.

Farkas Flórián hangsúlyozta, ugyancsak kiemelt cél, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel, fiatal felnőttekkel foglalkozó tanárok előnybe részesítené a társadalom. „Nem csak a gyerekeket preferálnánk mindféle plusz juttatással, hanem a pedagógusokat is" - mondta az ORÖ elnöke, aki hozzátette, a fakultatív oktatás lehetőségének megteremtésében is gondolkodik.

A cigány önkormányzat vezetője arról is beszélt, hogy bár az átvett iskolák számos gonddal küszködnek, a sok a szegény sorsú gyerekek, a hiányzás, az ismétlővizsga, ezeket a problémákat vállalni kell. Magyarországon a rendszerváltás óta már valamennyi nemzetiségi önkormányzat működtetett saját oktatási intézményt, kivéve a cigány önkormányzatot, aminek azonban már itt az ideje - mondta az ORÖ elnöke. „A magyarországi romapolitikának, annak a romapolitikának, amit én diktálok, erre készen kell, állnia, és készen is áll. Nem csak azért, mert van egy vállalásom a miniszterelnök felé, miszerint a ciklus végére tízezer érettségizett cigányt fogunk felvonultatni, hanem azért is, mert azt gondolom, hogy egy professzionális politikának itt feladata kell, hogy legyen" - fogalmazott Farkas Flórián.

Az ORÖ elnöke hozzátette, ha mindenki elégedett lesz az átvett iskolák működésével, akkor jövőre tovább iskolák is a kisebbségi önkormányzathoz kerülhetnek, akár közép- vagy felsőoktatási intézménybe is „belefognának". „A jövőben majdnem biztos, hogy elkerülhetetlen lesz, hogy felsőoktatási intézménnyel is rendelkezzen az Országos Roma Önkormányzat" - mondta Farkas Flórián, aki szerint mindezt ígéretként is lehet érteni. Egyelőre azonban, mint hangsúlyozta, a most átvett három iskola működtetését tartja reálisan elképzelhetőnek. Farkas Flórián megjegyezte ezek az intézmények maguk jelentkeztek az ORÖ-nél, és bár több más iskola is megkereste a cigány önkormányzatot, azokat számos - így jogi vagy gazdasági - okból kifolyólag nem tudták vállalni.

Forrás: Kossuth Rádió
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu