Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gémesi György lelassítaná az átszervezés ütemét
A MÖSZ elnöke szerint minimum öt-tíz esztendőre lenne szükség a közigazgatás átalakításához
Politikai célzatúnak tartja és ezért elégedetlen az önkormányzati rendszer átalakításával Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere, aki az egészségügyi intézmények állami kézbe vételével egyetért, az iskolákéval azonban nem - derül ki a Magyar Hírlapban augusztus 22-én megjelent, vele készült interjúból.

- Miképp érinti majd a helyhatóságokat az új önkormányzati törvény?

- A legnagyobb bajom az átalakítással, hogy az egész csupán politikai akció, a szakmai érvek a háttérbe szorultak. A jogszabály teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az önkormányzatiságot, a helyi autonómiát, de az európai önkormányzati chartát is. Az új szabályozás iránya szerint a kistelepülések új, ám az eddiginél sokkal rosszabb pozícióba kerülnek.

- A kormány épp az ellenkezőjét mondja, hogy erősítik a kistelepüléseket.

- A valóság ezzel szemben az, hogy a kétezer fő alatti települések háttér-infrastruktúrája, hivatalai gyakorlatilag megszűnnek. Ez a tény súlyos aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a jövőben, közép-, és hosszú távon, életképesek maradnak-e ezek a falvak. Az itt élő emberek helyben ugyanis nem jutnak majd hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekhez eddig a Polgármesteri Hivatalokban igen. A kormány elengedte a kistelepülések kezét. Ez azért nagy baj, mert a Fidesz ellenzékben valóban kiállt a kistelepülések mellett, politikusai azt vallották, hogy az itt élők ugyanolyan állampolgároknak számítanak, mint a városiak. Amit az új önkormányzati törvény eredményez, az a kistelepülési rendszernek, mint a magyar kulturális örökség részének leépítése.

- A 2013-tól életbe lépő járási rendszerben azonban a kisebb településeken élők is mindent elintézhetnek majd a tőlük nem messze létrehozandó járási központokban. Nem lesz ez a rendszer ésszerűbb és költséghatékonyabb a mostaninál?

- Idáig a kétezer fős falvakban élő emberek sok mindent el tudtak intézni a saját településükön is. Ezután utazniuk kell majd a járási központokba. Egyébként nem tartom elfogadhatatlannak, hogy az állam a feladatait a saját intézményrendszerén belül kívánja megoldani. Az önkormányzatok korábban nem kérték ezeket a feladatokat, hanem megkapták az államtól. Nagyon sok pénzt költöttünk például okmányirodákra is, pedig a felújítási költségek húsz százalékát sem finanszírozta az állam. A szolgáltatásaink immár nagyon jól működnek, ezért érthetetlen, miért kell hirtelen, egy csapásra végigvinni az állami kézbe vételt. Minimum öt-tíz év kellene az átálláshoz, ahogy például Dániában is több éven keresztül zajlott az átalakítás, amely jelentős informatikai változtatással is jár. Az okmányirodákban dolgozók azonban még most sem tudják, hogy januártól milyen konkrét faladatuk lesz, vagy egyáltalán, számítanak-e majd a munkájukra.

- Szabó Erika, a közigazgatásért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, senkinek nem szűnik meg az állása, csak átkerül a járási központokhoz.

- Szeretnék hinni az államtitkár asszonynak. Csakhogy a törvényben az áll, hogy a megyei kormányhivatalok vezetői, akik pártpolitikusok, álláshelyeket, nem pedig embereket vesznek át. Ezért kérdéses, hogy ők, a pártpolitikusok, miképp szólhatnak bele a közigazgatás működésébe. Ez is elfogadhatatlan, ahogy az is, hogy jelenlegi országgyűlési képviselők, gyakran szakmai képzettség nélkül vezethetik majd a járási hivatalokat. 
A közigazgatás nem lehet pártkérdés.

- Mi a véleménye az iskolák és az egészségügyi intézmények állami kézbe vételéről?

- Hogy az egészségügyi intézmények egy, állami kézben legyenek, az elfogadható lépés. Az oktatás államosítása azonban teljesen felesleges. Eddig sem az volt a probléma, hogy az önkormányzatok nem törődtek az intézményeikkel, hanem az, hogy a finanszírozásukra nem kaptak elég pénzt. Ezentúl továbbra is a helyhatóság működteti majd az intézményt, de most már normatíva, vagyis forrás nélkül, úgy, hogy az iskolaigazgatók kinevezésébe sem lesz beleszólása. Ez így nincs rendben. Akkor inkább vegye át az állam az egész iskolát, a teljes felelősséggel együtt. Természetesen tudom, hogy az igazgatók kinevezése is politikai kérdés. Sajnos, úgy látom, az egész játék erre ment ki, így a kormánypárt - bárki is lesz hatalmon - tudja majd irányítani az iskolákat is.

Forrás: Magyar Hírlap/Pindroch Tamás
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu