Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az idei tanévtől az ORÖ működteti a sziráki iskolát
A szülők is segítettek a szinte kizárólag roma gyerekeket oktató intézmény felújításában

A most kezdődő tanévtől az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) működteti a Nógrád megyei Szirák iskoláját. Farkas Flórián, az ORÖ elnöke elmondta: a sziráki általános iskola mellett egy szolnoki oktatási intézményt és a szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspöki iskoláját is az ORÖ tartja fenn 2012 júniusától. Arra törekedtek, hogy olyan intézményeket vegyen át az ORÖ,, amelyekben többségében roma tanulókat oktatnak - tette hozzá a szervezet vezetője.


Farkas Flórián azt mondta: példaértékűnek tartja, hogy Szirákon a község és a roma önkormányzat együttműködése nyomán, a helybeli romák és nem romák közös önkéntes munkájának köszönhetően újul meg a 128 diákot, szinte kizárólag csak roma gyerekeket oktató iskola.

Ezzel azt bizonyítja a cigányság, hogy képes áldozatokra önmaga és gyermekei boldogulásáért - fogalmazott. Kitért arra, az intézmények átvétele annál is inkább időszerű volt, mert valamennyi nemzeti kisebbség működtet saját oktatási intézményeket. Hozzátette, az idei esztendőben tapasztalatokat szereznek az intézményfenntartás területén, és később döntenek arról, hogy további iskolákat is átvesz-e az ORÖ.

Kómár Jánosné (független), az 1178 lakosú település polgármestere arról szólt, hogy a roma önkormányzatot a falu kereste meg az iskolaátadás ötletével, ugyanis biztos kezekben akarták tudni az intézményt, és az ORÖ-nél nagy szeretettel fogadták őket. A településvezető példaértékűnek nevezte, hogy roma emberek rájöttek arra: segítséget kell nyújtaniuk gyermekeik oktatásához, és önként vállalták az épület felújítását.

Molnár József, az intézmény igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az alapképzés mellett 9. és 10. évfolyamon szakiskolai előkészítő képzés is zajlik az intézményben, illetve most kívánják beindítani a gazdaképzést. Terveik között szerepel a szakközépiskolai képzés bevezetése is, ugyanis az iskola alapító okiratában célként szerepel, hogy minél több roma gyereket juttassanak érettségihez - mondta az igazgatóhelyettes. Az ORÖ-nak köszönhetően 50 sziráki roma tanuló nyaralhatott a nyáron a Balatonnál, a zánkai táborban.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu