Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

További 10 milliárd a honi kulturális intézményeknek
Több, korábban megvalósításra érdemesnek ítélt, forráshiány miatt nem támogatott projekt indulhat el

A kulturális intézményrendszer számára az elmúlt években egyedülálló lehetőséget teremtettek az Új Széchenyi Terv fejlesztési forrásai, amelyből bővíthették és fejleszthették szolgáltatásaikat valamint infrastrukturális ellátottságukat. Egy augusztusi forrásátcsoportosításról szóló kormányhatározatnak köszönhetően újabb 10 milliárd forintos keret nyílik meg az ágazat előtt - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.


Az Új Széchenyi Terv forrásaiból eddig megvalósuló kulturális fejlesztések elsősorban olyan közoktatást támogató programok, amelyek elősegítik a gyermekek személyiségfejlődését, kreatív képességeik kibontakoztatását, hátrányaik kompenzálását, valamint a hátrányos helyzetű településeken a kulturális javakhoz való hozzáférést. A sikeres pályázatok révén csökkenhet a fiatalok korai iskolaelhagyása, amivel a kulturális intézmények hozzájárulhatnak a társadalmi felzárkóztatáshoz.

Az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeit eddig is komoly érdeklődés kísérte, hiszen ezek segítségével tudják az intézmények európai színvonalúvá fejleszteni infrastruktúrájukat, bővíteni és színesíteni szolgáltatásaikat. Ezek a források lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a könyvtárak, a múzeumok, a levéltárak és a közművelődési intézmények korszerű informatikai infrastruktúrát alakítsanak ki. A leszakadó térségekben megvalósuló sikeres projektek mérsékelhetik a szegénységből eredő, a család és az iskola által nem leküzdhető hiányokat és hátrányokat.

Az Új Széchenyi Terv kulturális pályázatai eddig több mint kétezer kedvezményezett számára tették lehetővé a fejlesztéseket.

A kormány döntésének köszönhetően most több, korábban benyújtott, megvalósításra érdemesnek ítélt, és csak forráshiány miatt nem támogatott projekt indulhat el. Az újabb pályázati forrásból az úgynevezett kreatív ipar már elfogadott 58 pályázata mellett további 61, míg a könyvtári pályázatok esetében a 36 elfogadott mellett újabb 56 projekt kaphat támogatást. A forrásátcsoportosítással a korábban tervezett támogatási összeg közel kétszeresére nőtt, így összesen 5,8 milliárd forint áll e célra rendelkezésre. A „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában" című pályázatra az eddigi 2,1 milliárd forint helyett pedig 8,5 milliárd fordítható. Ezzel együtt bővülhet a pályázók köre, és a lehetőség a közművelődési területén dolgozó civil szervezetek előtt is megnyílik.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu