Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tudományos élményközpont Mosonmagyaróváron
A másfél milliárdos létesítmény a négy őselem köré font tematika mentén oktatja szórakoztatva a közönséget

Mindig azok értek el sikereket, akik válság idején is fektettek a tudásba, a kultúrába - mondta Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere augusztus 17-én, a Futura interaktív természettudományos élményközpontot átadó ünnepségén. A másfél milliárd forintos beruházással épült létesítmény a négy őselem köré font tematika mentén oktatja szórakoztatva a közönséget.


Az ünnepségen Nagy István elmondta: egy helyi civil szervezet felvetése nyomán kezdődött el négy esztendeje a gondolkodás, hogyan hasznosíthatnák közösségi célra a 18. századi, a kilencvenes évekig eredeti funkciójában magtárként szolgáló épületet. Ekkor jött az ötlet, hogy rendezzenek be benne tudományos élményközpontot. A koncepció kimunkálása és megvalósítása során mindvégig kitartott a helyiek lelkesedése és együttműködés iránti elkötelezettsége, támogatása, ami a további sikereknek is záloga - emelte ki a városvezető.

Bella Sándor, a 84 százalékban uniós pályázati forrásból megvalósult vállalkozás projektmenedzsmentjének tagja az eseményen kiemelte: a munka során az egyik cél az volt, hogy úgy teremtsék meg a félszáz attrakciónak és kétszer ennyi játékelemnek a helyet, hogy közben a lehető legtöbbet őriznek meg a favázas épület szerkezetéből.

Az Átélni, kutatni, játszani mottó jegyében megvalósult Futura 3600 négyzetméteres területének bő felét foglalja el a kiállítási tér, amelyben a folyót kivetítőn keresztül bemutató Duna-kutató batiszkáf, négyrészes akvaterrárium-rendszer, napteleszkóp, repülőgép-szimulátor éppúgy helyet kapott, mint egy sok ezer tagot számláló dél-amerikai levélrágóhangya-kolónia, amely a természet egyik körforgását hivatott testközelbe hozni a látogatók számára.

Az űrkutatás világába a negyven négyzetméteres Mini Space World ad betekintést. Az épület emeletenként más-más őselemet mutat be, így a földszint valójában „víz-szint", amely felett a földet bemutató emelet kapott helyet. Itt olyan természeti jelenségekkel is játszhatnak az érdeklődők, mint a gravitáció - ezt például egy négyezer szögből álló fakírággyal tehetik próbára.

A levegő szintjén kaptak helyet a különféle hangkísérletek éppúgy, mint a vándorló homokdombok, legfelül, a tűz szintjén pedig - nem utolsósorban az épület gyúlékony volta miatt - leginkább az űrkutatás kulisszatitkaiban mélyedhetnek el az érdeklődők.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu