Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megkezdődött a Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója
Három kontinens tucatnyi városából érkeztek meghívottak Gödöllőre

Több száz fiatal részvételével augusztus 14-én, Gödöllőn, a Művészetek Házának színháztermében megnyílt a Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója. Az ünnepségen Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest igazgatója, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt.


A fiatalok olyan történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodhatnak, melyekhez otthon nem jutnak hozzá

A Hungarofest Nonprofit Kft. augusztus 14-21-ig rendezi meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával a Vendégségben Magyarországon - Külhoni magyar fiatalok találkozóját. Három kontinens több mint tíz országából érkeztek Gödöllőre nemzeti kultúránk hagyományait, értékeit ápoló középiskolás korú fiatalok, akik a Szent István Egyetem Kollégiumaiban nyertek elhelyezést.

A program lehetőséget ad a meghívottaknak, hogy egy héten keresztül anyanyelvi környezetben lehessenek, és olyan történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodjanak, melyekhez otthon nem juthatnak hozzá. 

A fiatalok előtt álló eseményekben harmonikusan ötvöződnek a közösségi együttlétek és a művészeti fesztiválok jellemzői. A művészeti együttesek bemutatkozása mellett közművelődési és szórakoztató programok színesítik a hazánkban töltendő hetet. A fővárosban a Mesterségek Ünnepén, valamint az augusztus 20-i nemzeti ünnep rendezvényein is láthatja a nagyközönség a fiatalokat. A program során Örkény István életével, írói munkásságával ismerkedhetnek meg a külhoni magyarok a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ezen kívül ellátogatnak a Parlamentbe és magyar olimpiai bajnokokkal is találkoznak.

A Művészetek Házának színháztermét megtöltő vendégeinket üdvözlő Dóka Tibor Gyula kérte, hogy a találkozó után is térjenek majd vissza rendszeresen Magyarországra és ápolják az együttlét során kialakuló új kapcsolatokat. 

„A találkozó mindig magyar közösségeink megújítását, megerősítését jelenti, hiszen új és új ismeretségek születnek közöttetek, az itt találkozó magyar fiatalok között" - emelte ki köszöntőjében Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára.  „Nyári találkozótok lényeges mondanivalója, hogy átélhessétek nemzetünk összetartozását, a magyarság egységét, itt, Magyarország közepén. Megfogalmazhatjátok, tovább erősíthetitek magatokban a köteléket, amely magyarságunkhoz fűz mindnyájunkat. Láthatóvá válik számtalan kapcsolat, amely összeköti, egyben tartja nemzetünk közösségét. Egyesít egyedülálló anyanyelvünk, közös ünnepeink, szokásaink és jellegzetes vérmérsékletünk, kreativitásunk és gondolkodásmódunk."

„Amikor sok helyről jönnek Gödöllőre magyarok, mindig meghatódom. És ez sokszor fordul elő - kezdte köszöntőjét Gémesi György, majd szeretettel üdvözölte a másodszor Gödöllőn „táborozó" Külhoni Magyar Fiatalok Találkozóját. Reméli, tette hozzá, hogy a rendezvény ide fog kötődni a jövőben is. Az önkormányzat igyekezett Gödöllőt olyan nyitott várossá fejleszteni, amely sokféle, igényes rendezvénnyel várja látogatóit. A legutóbbi, IX. Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján négyszáz települési vezető vett részt, összekötve a világ magyarságát.  

Fontos - emelte ki -, hogy az anyaországon kívül élő magyarok is erősítsék nemzetünket képességükkel, tehetségükkel. Majd arról beszélt, hogy hosszú évtizedek óta immár mindenki számára elérhető lehetőség a mindennapos kapcsolattartás a világ bármely részén élő magyarokkal telefonon, számítógépen keresztül. Ezek az eszközök azonban nem pótolhatják a személyes találkozások élményét. A Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója éppen erre teremt lehetőséget azzal is, hogy mindenki megmutathatja, szülőföldjén, otthoni környezetében milyen magyar értékeket ápol. S ha az egy hét véget ér, akkor tényleg érdemes lesz használni a telefont, a számítógépet a kapcsolatok ápolására, elmélyítésére - olvasható a Gödöllői Városi Hírportál tudósításában.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu