Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A települések kezébe kerülhetnek a helyi múzeumok
Körkép a Fejér megyei intézmények lehetséges jövőjéről

A Fejér megyei településeken található múzeumok a települési önkormányzatokhoz kerülhetnek. Gorzium sorsa még kérdés, lehet, hogy központi irányítás alá kerül. Dorkota Lajos, a megyei kormányhivatal vezetője biztos benne, hogy megtalálják majd a mindenki számára legjobb megoldásokat a településen lévő múzeumok ügyében - olvasható a Dunaújvárosi Hírlapban.


A megyei önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz átkerült múzeumokat, könyvtárakat az állam átadja a települési önkormányzatoknak. A gyakorlatban, Fejér megyében ez azt jelenti, hogy a Székesfehérváron működő megyei könyvtár átkerülhet a város tulajdonába, és akkor nyilván összevonják a meglévő könyvtári hálózattal.

A múzeumok esetében már bonyolultabb a helyzet. Hiszen a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságához nem csak a Szent István Király Múzeum tartozik, hanem egy sor más településen található kisebb- nagyobb múzeum. Vajon velük mi lesz?

Dorkota Lajos, a megyei kormányhivatal vezetője a Dunaújvárosi Hírlapnak elmondta, hogy a két megyei jogú város vezetőjével az első hírek után, március körül elkezdtek tárgyalni. Cser-Palkovics András fehérvári polgármester már akkor jelezte, hogy szeretnék átvenni a múzeum fehérvári intézményeit és a gorziumi létesítményt. Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester is jelezte szándékukat, ám érdekelték az anyagi feltételek, mivel a város nincs jó anyagi helyzetben.

- A polgármesteri hivatal részletes számításokat végzett, hogy mennyibe kerülne a dunaújvárosi Intercisa Múzeum és a kőtár önálló intézményként történő működtetése. Kijött egy 61-62 milliós összeg. Az állam eddig 48 milliót adott a múzeum működéséhez, 5 milliót pedig a város - fejtegette a kormánymegbízott. - Az 53 millió és a 62 között nem olyan nagy a különbség, hogy lemondjon a múzeumról a város. Arra fogom bátorítani a polgármestert, hogy igényeljék a múzeumot.

Cecén a Csók István Múzeum ügye egyértelműbb. Varga Gábor polgármester már jelezte a kormányhivatalnak, hogy igényt tartanak az intézményre. A múzeum felújításra szorul, erre mintegy 30-40 millió forint kellene. Úgy gondolják, hogy pályázatból megoldható. A községben működik egy tájjellegű falumúzeum is, a Mezőgazdasági Múzeum égisze alatt. Varga Gábor úgy véli, ott is az a tendencia, hogy átkerüljön hozzájuk. Akkor a kettőt összehangoltan működtetnék. 

Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester arról tájékoztatta a lapot, hogy a sukorói néprajzi házat szeretnék visszakapni. A tető felújításra szorul és más teendők is vannak. Ha önkormányzati tulajdonba kerülne, akkor összefogással, a helyiek segítségével anyagáron megoldanák. Dorkota Lajos kormánymegbízott őket is bátorította. Ugyanis a múzeumok náluk semmiképpen nem maradnak. Ha nem kell az önkormányzatoknak, akkor vagy az államhoz tartoznak majd, vagy megszűnnek. A kormánymegbízott ezért szívesen tárgyal minden érintettel, hogy a legjobb megoldást találják meg.

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu