Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sötét jövő várhat a magyarországi kistelepülésekre
A kisebb települések gazdasági helyzetének romlását, a nagyobb városok pénzügyeinek javulását prognosztizálják a GKI szakértői

Az önkormányzati adósságok rejtett átütemezése a nagyobb települések részéről folyamatos, egyedi kormányengedéllyel újabb hiteleket vehetnek fel, hogy a régieket törleszteni tudják - mondta a Napi Gazdaságnak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Ezen belül egyes települések - „horribile dictu" - devizahitelre is jogot kaptak, például Hódmezővásárhely - tette hozzá a vezérigazgató.


A szeptember 2-án időközi polgármester-választást tartó önkormányzat nagyjából 20 milliárd forint adósságot görget maga előtt, az időközi választás előtt több jogcímen jelentős, a városvezetés szerint nagyjából 1,7 milliárdos állami támogatást tehetett zsebre. Ezek egyike egy 500 millió forintos rendkívüli támogatás volt. Egyes „baráti városok" ilyen típusú támogatása nem új keletű megoldás, Molnár László emlékeztetett arra, hogy hasonló „egyedi apanázst" kapott nemrég Debrecen is és szerinte Pécsnek is juthat egy kisebb szelet. A másik oldalon ugyanakkor a bedőlő önkormányzatok száma rekordot dönthet idén, főleg kisebb községek, városok juthatnak ilyen sorsra.

Az önkormányzati adósságok helyzetét alaposan átírja majd az új feladatellátási törvény, az önkormányzati feladatok jelentős része állami lesz. Ennek során az elvett feladatokkal együtt elveszik az azokhoz tartozó normatívákat is, valamint a helyi adók egy részét központosítják, illetve az szja helyben maradó részét is elvonják. Ugyanakkor az iparűzési adó a településeknél maradhat.

A GKI következtetése szerint a jövőben a kis városokra, településekre sötét jövő vár. Mivel a megyei önkormányzatokat nem számítva az eladósodottsági sorrendben a 25 legnagyobb adósé az adósság fele, 99 önkormányzaté pedig a háromnegyede, az adósságteher önkormányzatonkénti szabadon rendelkezésre álló forrás mutatója a nagyobb önkormányzatoknál javulhat. Az adósságok átütemezése egyébként nem oldja meg a gondokat, mert gyakorlatilag egy évre előre sem lehet tervezni az önkormányzati szektorban - mondta Molnár László.

A megyei önkormányzatokat nem számolva, de a fővárosit figyelembe véve a városok, települések 2009-ben (ez egyelőre a legfrissebb kutatási adat) 3560 milliárd forintból gazdálkodtak és összesen 385 ezer főt foglalkoztattak - olvasható az intézet legutóbbi elemzésében.

Az már biztos, hogy az önkormányzatok helyzete rosszabbodott - mondta Molnár László, miután a központi költségvetés 2010-2012 között folyamatosan csökkentette az önkormányzati feladatok finanszírozására szolgáló forrásokat, amit némileg elfed az, hogy az uniós támogatású fejlesztésekkel együtt a teljes forrás volumene nem csökkent. Csakhogy ezekből az összegekből csak fejlesztésekre lehet költeni, folyó működésre nem. A folyamatokat látva a szakértők egyetértenek abban, hogy nem az a kérdés, hogy idén mi lesz az önkormányzatokkal, hanem hogy 2013-ban milyen sors vár rájuk.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu