Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sporttal mentenék az iskolákat a kistelepüléseken
Újabb önkormányzati megoldás az oktatás jövőjének biztosítására

Sportiskolákat hozna létre több kistelepülési önkormányzat, hogy a jövő évi államosítás után is biztosított legyen az oktatás jövője. A tanulók sportolási lehetősége nem elhanyagolható, de legfeljebb másodlagos jelentőségű ebben az esetben: az iskolák fenntartása sokkal bizonytalanabb lehet, ha nem történik a jövő év elejéig semmilyen lényeges átszervezés - írja a Világgazdaság.


A szokatlan lépésre hasonló okból lehet igény, mint amely miatt sok önkormányzat valamelyik egyház kezébe adná át az iskoláját. Arról most, alig öt hónappal az év vége előtt sincs még pontos szabályozás, hogy mi alapján rendezik, miből gazdálkodhatnak azok a kistelepülési iskolák, amelyek eddig önkormányzati tulajdonúak voltak, 2013-tól pedig automatikusan átkerülnek az államhoz.

A nem az állam által fenntartandó intézmények finanszírozásáról ezzel szemben már törvény rendelkezik. A legjobban az egyházakhoz kerülő iskolák járhatnak, ezekhez akár másfélszer annyi támogatás is juthat, mint az államiakhoz. Mégis, sok helyen már az egyházak nem vállalják az iskolaátvételt, mert a saját anyagi lehetőségeiket is meghaladja a megnövekedett kínálat. Ilyenkor jöhetnek jól az olyan alternatív megoldások, mint a sportiskola létrehozása.

Ez persze csak azokon a településeken működhet, ahol az önkormányzat önerőből képes fenntartani egy iskolát, igaz, ilyenből egyre kevesebb maradt a 3000 lakosnál kisebb helyek közt (ez az a méret, amely alatt az államé lesznek az intézmények, hacsak nem kéri külön a település vezetése, hogy maradjon az irányítás helyben).

Nem szükséges hagyományos nagy sportközpontok közelsége sem - legutóbb a kétezer lakosú szabolcsi Gyulaháza polgármestere beszélt arról, szeretné, ha a helyi oktatás sportiskolai átszervezéssel folytatódhatna államosítás helyett. Az anyagi állóképesség azonban elengedhetetlen, így pedig máris kiesik a módszer lehetséges alkalmazóinak köréből a kistelepülések nagy része.

Nehezíti a helyzetet, hogy 2013-tól már csak akkor vállalhatnak az önkormányzatok olyan nem kötelező feladatokat, mint a sportiskola fenntartása, ha minden kötelezőt ki tudnak fizetni emellett. Ez azoknak a városoknak jelenthet problémát, ahol nagyobb sportiskola működik - úgy tudjuk, több ilyen helyről is jelezték már a döntéshozók felé, hogy változtatni kéne a szabályozáson, mielőtt ellehetetlenülne a finanszírozás.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu