Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 22.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Rendeződik a kisbéri lovarda és élményfürdő sorsa
Az MNV Zrt. 30 évre szóló vagyonkezelési szerződést kötött a Komárom-Esztergom megyei kisváros önkormányzatával
Rendeződik a kisbéri lovarda és monarchia-fürdő sorsa, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) 30 évre szóló vagyonkezelési szerződést kötött Kisbér önkormányzatával. A vagyonkezelő MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében kiemeli, hogy a szerződés alapján az önkormányzat 2014. május 31-ig összesen 12 millió forintos értékben hajt végre felújítási és értéknövelő beruházásokat az ingatlanokon.

Az állami tulajdonban lévő kisbéri, volt Magyar Királyi Lovarda nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlék együttes - emlékeztet a vagyonkezelő. Az MNV reményei szerint az önkormányzattal sikeresen megkötött vagyonkezelési szerződéssel hosszú távon, és megnyugtató módon rendeződik a kisbéri, volt Magyar Királyi Lovarda és Monarchia-fürdő sorsa.

Az MNV felidézi, hogy jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2003-2004-ben egy PHARE projekt keretében Kisbér Város Önkormányzatával közösen sikeresen pályázott a volt lovarda rehabilitációjára, így belül teljesen felújították Közép-Európa legnagyobb fedett lovardáját, valamint megtörtént a két kiegészítő istálló épület lovardával párhuzamos épületszárnyainak teljes műemléki rehabilitációja.

A két és fél hektár területű ingatlan együttes része az állam által több százmillió forintból megépített, közel 900 négyzetméteres élményfürdő, a jelenleg megnyitásra váró Monarchia-fürdő - írja az MNV, hozzátéve, hogy az önkormányzattal egyeztetve igyekeztek olyan hosszú távú megoldást találni, amelynek alapja az egységes műemléki környezet fenntartása, és az épületkomplexum piaci igényeket ellátó megfelelő hasznosítása. 

A világhírű ménes intézetet az állam 1830-ban alapította Kisbéren. Az 1860-as években a kastéllyal szemben megépítették a hatalmas romantikus lovardát. A háború után még működött a Kisbér Állami Ménesbirtok, amelyet Bábolnára költöztettek, majd az 1960-as évek elején a kiürült ingatlant a Kisbéri Állami Gazdaság kezelésébe adták, ahol irodai és ipari tevékenységet folytattak - olvasható a közleményben. 

Az állami gazdaság felszámolása után - mint kiemelt műemlékingatlant - vette át vagyonkezelésbe az MNV Zrt. jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. 

A lótenyésztés emlékét őrző ménesbirtokot olyan épületegyüttesek alkotják, mint a Batthyány kastély, a Királyi Lovarda valamint az ehhez tartozó istállórendszer és a tisztikaszinó.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu