Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csak az igazi értékekre épített országnak van jövője
Gémesi György beszéde és a Szeretet breviáriuma XII. Magyar Szabadság Napján
Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el hazánkat, június 30-án pedig - országos rendezvény keretein belül - először adott helyt Gödöllő a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorának. Azóta minden évben, június utolsó szombatján emlékezünk arra, hogy Magyarország területén nincsenek idegen, megszálló csapatok. Idén, immáron huszonkettedik alkalommal rendeztek ünnepi műsort az Alsóparkban, a Világfánál. „A szeretet breviáriuma" című előadás előtt Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere mondott beszédet.

Gémesi György a hiteles politizálás fontosságára hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében

Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el hazánk területét. Abban az esztendőben, június 30-án országos rendezvény keretein belül először adott helyt Gödöllő a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorának. Azóta minden évben, június utolsó szombatján emlékezünk arra, hogy Magyarország szabad független állam, területén nincsenek idegen, megszálló csapatok. 2000-ben az Országgyűlés törvényt fogadott el Salamon László, Orosházi György és Gémesi György kezdeményezésére, melyben június 19-ét, a kivonulás napját nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

Az Alsóparkban, a Világfánál immáron huszonkettedik alkalommal rendeztek ünnepi műsort. „A Szeretet breviáriuma„ címmel, Koltay Gábor készített összeállítást, Bedőcs Imre, Bodnár Vivien, Csurka László, Miller Zoltán, Varga Klári, Pethő Zsófia, Rutkay Laura, Sipos Imre, Teszári Mátyás, valamint a Bartók Táncegyüttes közreműködésével.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Mádl Dalma, az idei Magyar Szabadságért-díj kitüntetettje, Antall Józsefné, valamint a Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozóján résztvevő anyaországi és határon túli polgármesterek.

A műsor előtt Gémesi György, Gödöllő polgármestere mondott beszédet:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A szovjet hadsereg 1991 júniusi kivonulása után itt ünnepeltük először azt, hogy hosszú évszázadok után először nincsenek idegen, megszálló csapatok Magyarország területén, hazánk szabad és független állam. Azóta minden esztendő június utolsó szombatján ünnepeljük a 2000-ben törvénybe is iktatott Magyar Szabadság Napját. Azt a szabadságot, mely évszázados vágya volt a magyar nemzetnek, és amiért oly sokan áldozták egzisztenciájukat, családjukat, és adták oda életüket.

A vér nélkül ölünkbe hullott szabadságot soha nem politikai megnyilvánulásokkal, transzparensekkel és szónoklatokkal ünnepeltük, hanem a magyar kultúra értékeinek bemutatásával kerestük meg a Magyar Szabadság aktuális üzeneteit.

Tesszük ezt idén is „A szeretet breviáriuma" előadás bemutatásával, arra is emlékeztetve, hogy vannak olyan egyetemes értékei életünknek, melyek nem az éppen aktuális politikai kurzus függvényei, nem kommunikációs műhelyekben, sokszor látvány- és show elemekkel megtűzdelt hatásvadász, vagy gazdasági érdekeket is kiszolgáló legyártott projektek, nem is hatalmi törekvések hátszeléül, annak eszközeként, értékekre hivatkozó, de valójában egyre inkább kiüresedő, elkoptatott jelszavakkal bővelkedő megnyilvánulások. Nem. Ezek vagy valóban elmozdíthatatlanul bennünk vannak, alapjait képezik mindennapi életünknek, vagy csak felületesen érintkezve velük eljelentéktelenednek, hiteltelenné válnak.

Életünk egyik ilyen megkérdőjelezhetetlen értéke a szeretet, ami ha a szívünkből jön, őszintén és tisztán hihetetlen csodákra képes. Csak az adni tudó, érdek nélküli, önzetlen és tiszta szeretet lehet hiteles és képezheti egy hosszú távú gondolkodás alappillérét. De ilyen érték kell legyen a tisztesség, a becsület, az igazság vagy akár a szabadság. Ahogyan Rostand Cyranója mondja:

„Erkölcsömben van eleganciám.

Piperkőc járhat szebb ruhában,

ám a tisztaságra én jobban vigyázok, mert Istenemre,

nem mennék mások elébe egy félig lemosott gyalázattal,

sem egy összefoltozott rongy becsülettel,

sem dagadt, meredt, még félig alvó lelkiismeret piszkos szemével.

Én szabad vagyok, a lelkem tiszta, rajtam ez ragyog.

Derekamra nem adok sokat, arra igen, hogy derekasan éljek

és pótolják rajtam a szalagokat,

a bátor tettek , büszke szenvedélyek,

s kackiás bajusz gyanánt fenem

szúrós hegyesre vidám szellemem,

s amerre járok szerteszét e honban

igazság cseng sarkantyúként nyomomban."

Tisztesség, lelkiismeret, becsület, elegancia. Nincs könnyű helyzetben, aki meg kíván felelni a 17. századi költő által megfogalmazottaknak. Sokan azt mondanák, szép-szép, de ez egy kicsit ósdi és régimódi, haladni kell a korral, mai minket körülvevő, lüktető világ már másról szól.

Persze, szerintük is fontos a tisztesség vagy a becsület látszata, de úgyis a színfalak mögött folyik az igazi játszma, mondják, ott dőlnek el a dolgok. És ott aztán nem kell még a látszatra sem adni és sokszor nincs válogatás az eszközökben sem. Hányszor és hányszor látjuk és tapasztaljuk, hogy akik eddig ezt mondták, most pont az ellenkezőjét állítják, vagy egyik nap ez hangzik el aztán ugyanattól 24 órán belül egészen más.

Egyre többször tapasztalhatjuk kicsinyes, egyéni vagy szűk csoportérdekek megjelenését, amihez még jogszabályok is legyártásra kerülnek, hogy minden törvényes legyen. És akinek meg van hozzá a politikai hátszele annak van igaza.

Hölgyeim és Uraim!

A hírek mindennap szólnak a gazdasági válság okozta nehézségekről, a megnövekedett hitel-törlesztő részletekről, magas kamatokról, az IMF tárgyalások megkezdéséről vagy éppen az elhalasztásáról, szólnak eszközökben sem válogató politikai csatározásokról, a mindennapi életünket nagyban érintő átszervezésekről, de nem szólnak arról az életünket masszívan átitató, mély morális válságról, aminek a felszámolása nélkül nem lesz stabil, kiszámítható gazdasági felemelkedés.

Ahhoz viszont vissza kell nyúlni azokhoz az értékekhez, melyek lehetőséget adnak teljesen új alapokra építeni a jövőt. Mármint, ha ez egyáltalán igazán cél és nem csak hangoztatott üres szólam. Vissza kell nyúlni azokhoz az értékekhez, melyek nem aktuális politikai fuvallatok szabályoznak és csak ideig-óráig használhatók hatalmi törekvések hátszeleként.

Csak egy ilyen, értékekre épített országnak van hosszútávon jövője. Különben lehet, hogy ideig-óráig tudjuk tartani magunkat a világban a minket körülvevő gyilkos kíméletlen versenyben, de kódolt a vereség.

A kérdés persze rögtön felmerül: „Hogyan?" A válasz nagyon egyszerű: Hitelesség. A hitelesség a megújulás egyik záloga. A hitelesség nem szónoklatokkal, nem politikai hatalommal vagy erőfölénnyel, nem a megszerzett kommunikáció adta lehetőségekkel, de nem is formális akár nemzeti konzultációnak nevezett akciókkal szerezhető meg. A hitelesség mögött mindig konkrét cselekvés és tettek, kiszámíthatóság, következetesség és alázat állnak.

A hiteles ember a saját életével válik azzá. Rostand Cyranója hiteles ember, mert ahogyan beszél úgy is cselekszik. Számára fontos az adott szó és véleményének kialakítását nem aktuális érdekei formálják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem feladatom a Magyar Szabadság Napjának ünnepi pillanataiban véleményt alkotni a hitelesség szempontjából a mai közállapotokról, inkább csak vágyaimat fogalmazom meg, amikor azt mondom, hogy csak egy hiteles politika és egy hiteles kormány képes a mai nagyon nehéz helyzetből kivezetni az országot, csak egy hiteles politika és kormány képes hosszútávon kiszámítható és biztonságos jövőt építeni, csak egy hiteles politika és kormány tud versenyképessé válni Európában és a világban.

És mit tehetünk mi ezért? Ez is nagyon egyszerű. Mindannyian tegyük a dolgainkat úgy, hogy mindig hitelesek tudjunk maradni szűkebb és tágabb értelemben, és ha így lesz, mindig tudni fogjuk mit kell tennünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak."

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu