Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Júniusban Karcagon, ismét birkaétkek az asztalon
Színes gasztronómiai és folklórprogramok a XIV. Karcagi Birkafőző Fesztiválon

Idén is június utolsó szombatján rendezik meg a XIV. Karcagi Birkafőző Fesztivált a Nagykunság központjában. A nem csupán gasztronómiai jellegű esemény a pusztai állattartás örökségét eleveníti fel 1999-től. Az ezerévesnél régebbi kun rokonság jegyében Fazekas Sándor átadja Horváth László tiszteletbeli kazah konzulnak a megbízólevelét, és megnyitja a kazah tiszteletbeli konzulátust a karcagi önkormányzat épületében.


A kunsági birkapörkölt a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel, a magyar hagyomány része. A birkapásztorok megbecsült tagjai voltak a társadalomnak, évszázadokon át alakították ki életformájukat, viselkedésüket, öltözetüket, szokásaikat, a pásztorművészet értékes kincse a magyar folklórnak. Ennek tiszteletére rendezik meg Karcagon a népszerű főzőversenyt és fesztivált.

A rendezvényt a vidékfejlesztési miniszter nyitja meg június 30-án, tíz órakor a Múzeumparkban, Varga Mihály miniszter és Dobos László karcagi polgármester társaságában. A fesztivál díszvendége az idén Székelykeresztúr lesz.

A XIV. Karcagi Birkafőző Fesztivál a hagyományos népi étel, a birkapörkölt készítésének versenye. A hajdan nemzeti eledelnek számító birkahús fogyasztása mára alábbhagyott, de az Alföldön ma is népszerűek a birkából készült ételek. Mintegy 200 csapat nevezett be az idei versenyre, a győztesnek Benke László, négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács adja át a fődíjat.

A vendégeket gazdag programokkal, kézműves- és népművészeti bemutatókkal várják, a kirakodóvásáron kézműves élelmiszereket, magyar termékeket kínálnak. A Kossuth téri parkban felépítik a hajdani pásztorszállás hajlékait, bemutatják a Karcagon tartott juhfajtákat, a gyapjúfeldolgozás módját, eszközeit. Népi játékokra, erőpróbákra invitálják a legifjabbakat, akiktől a hagyomány életben tartását remélik a még személyes emlékeket őrző öregek, s a tudatos értékmentők.

A Nagykun látogatóközpontban érdekes, újszerű, attraktív kiállítást láthatnak az érdeklődők a kunok történelméről, a kun hagyományokról. A templom elől ekhós szekerek indulnak a város nevezetességeihez és műemlékeihez.

Délután a miniszter átadja Horváth László országgyűlési képviselőnek, a Nemzeti Lovas Stratégia kormánybiztosának tiszteletbeli kazah konzuli kinevezése alkalmából a megbízólevelét. A szocialista kormány által bezárt kazah tiszteletbeli konzulátus a jövőben ismét a karcagi polgármesteri hivatalban működik.

A kazahok a magyarokat közeli rokonaiknak tartják, működő gazdasági kapcsolatok élnek a két ország között. Nurszultan Nazarbajev kazah elnököt tiszteletbeli kunkapitánnyá avatta néhány éve a magyar Kunszövetség. A nomád pásztorkodás hagyományait mindkét nép őrzi - adja hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu