Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mádl Dalma kapta idén a Magyar Szabadságért-díjat
Jókai Anna szerint a kitüntetett „ezüsthajú, aranyszívű, gyémánt jellemű és vasakaratú példaképe korunknak”

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány képviseletében Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Koltay Gábor filmrendező adták át június 24-én a Magyar Szabadságért díjat Mádl Dalma asszonynak a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett ünnepségen. A Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított elismerést olyan személyiségek kaphatják meg minden évben, akik tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez.


Gémesi György, Mádl Dalma és Koltay Gábor a díjátadó ünnepségen

Mádl Dalma munkásságával mindig is segítette a határon túli magyarság megmaradását, kultúrájának őrzését. Mádl Ferenc volt köztársasági elnök feleségeként számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt. Az elnöki mandátum lejárta után munkásságát tovább folytatta. 2005-ben vette át a Polgári Magyarország kitüntetést, és azzal járó 1 millió forintból alapította meg az „Istenadta Tehetség" Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyerekeiért Alapítványt.

Ez lehetőséget nyújt néhány, nagycsaládban élő tehetséges gyermeknek, hogy bekerüljön középiskolába és kollégiumba. Az irgalmasság és a szolgáló szeretet elismeréseként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Mádl Dalmának ítélte a Szent Erzsébet Rózsája díjat. Mádl Dalma a Katolikus Caritas jószolgálati nagykövete, illetve a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány elnöke.

A díj átadása előtt Jókai Anna Kossuth-díjas írónő méltatta Mádl Dalmát. Kiemelte, hogy ő azon politikusfeleségek sorába tartozik, akik férjük politikai szerepvállalásától függetlenül is kiemelkedőt alkotnak. Mádl Dalma akkor sem vonult vissza a közéleti feladatoktól, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnöki ciklusa véget ért, és férjének elvesztésekor még inkább a munkába menekült.

„Olyan ember ő, akihez bizalommal fordulnék, ha bajba kerülnék - mondta az írónő. „Fáradhatatlan szervező és tudja, hogy a fiatalokat is segíteni kell. Akaraterejével azonos értékű a természetessége és szerénysége. A legtömörebben fogalmazva: Mádl Dalma ezüsthajú, aranyszívű, gyémánt jellemű és vasakaratú példaképe korunknak."

Koltay Gábor többek között arról szólt, hogy Mádl Dalma és Mádl Ferenc mindig figyelemmel kísérték a magyar kulturális műhelyek értékteremtő alkotómunkáját. Bízik benne, hogy ez előbb-utóbb szélesebb körben követésre talál.

„Nagyon szépen köszönöm a kitüntetést" - szólt a résztvevőkhöz Mádl Dalma. „Most is azt mondom, nem tudom miért kaptam. Hosszú névsor tudtam volna felolvasni, kikből lehetett volna választani. Azt gondolom, hogy amikor az Úristen elküld minket a földre, akkor feladatot ad nekünk. Ez a feladat a szolgálat. Szolgálni őt, a nemzetet, a hazát, a családot és mindannyiunkat."

Befejezésül Gémesi György tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy a Magyar Szabadság Napja idei, június 30-i műsorát követően megalakul a Magyar Szabadság Napja Egyesület. Az Alsóparkban 20 óra 30 perckor kezdődő ünnepi műsorban a Világfa előtt a Koltay Gábor által rendezett „ A szeretet breviáriuma" című előadást mutatják be.

A Magyar Szabadságért díj korábbi díjazottai között volt - többek között - Nemeskürty István író, Antall Józsefné, a volt miniszterelnök özvegye, Makovecz Imre építész, Csoóri Sándor író, Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja volt alelnöke, Sebestyén Márta énekes és Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu