Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Majd a párttitkár szólhat, hogy Gizikét ne vegyék át
A hvg.hu interjúja Dr. Gémesi Györggyel, a MÖSZ elnökével
A kormányzati politikai szándék szimpla végrehajtójává degradálja a 2013-as költségvetés és a közigazgatási reform a helyhatóságokat - mondta június 23-án a hvg.hu-nak Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint a jövő évi büdzsé önkormányzatokat érintő részébe semmilyen beleszólásuk nem volt, sőt maga, Tállai András felelős államtitkár „sem látja át teljesen a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai által az asztalára tett számokat".

Az biztos, hogy jövőre 40 százalékkal csökken az önkormányzatok központi támogatása. Lehet már tudni, milyen hatással lesz ez az működésre?

Egy biztos, jobb nem lesz, de a pontos hatásokat még nem ismerjük. Nem lehet tudni, hogy az oktatási feladatok átvételének pontosan milyen finanszírozási vonatkozásai lesznek, értem ez alatt a fenntartói feladatok többletköltségeit, a szakmai költségeket. Vagy azt, hogy a járásokról szóló törvényben az szerepel, a kormány álláshelyeket vesz át, és nem állásokat, ennek komoly személyi következményei lehetnek például a járásoknál. Mondjuk eddig volt három gépjármű ügyintéző egy önkormányzatban, és teljesen bizonytalan, hogy azoknak az álláshelyeit átveszi-e az állam, vagy sem. Pedig már június közepe van, egyszerűen elfogadhatatlan, hogy akár a járások esetében, akár a pedagógus kollektíva dolgozói semmit nem tudhatnak, mire számítsanak januártól. Csak a makroszámokat tudjuk, de hogy ezek mögött mi van, arról semmit nem mondanak.

Tállai András, az önkormányzatokért felelős államtitkár sem tud semmi bővebb tájékoztatással szolgálni?

Szerintem ő sem látja át teljesen a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai által az asztalára tett számokat. Egyszer volt egyeztetés Tállai úrral az elmúlt tíz napban, ott kaptunk tájékoztatást. És ez nem érdemi konzultáció volt, tájékoztatást kaptunk, elmondhattuk a véleményünket, majd minden megy tovább az elképzeléseik szerint. De mondom, úgy tűnt, mintha nem látná át ő maga sem a finanszírozás lényegét. Itt egy konkrét példa: 335 milliárdot visznek el pedagógusbérekre és 11 milliárd forintot úgymond közvetlen szakmai költségekre. Semmit nem tudunk arról, hogy utóbbiban mi szerepel. Például a szakfelügyelői rendszer kiépítése? Nem tudom, hogy ebben a bérköltségben benne van-e cafetéria például, foglalkoznak-e azzal, hogy a pedagógusok kapnak-e köpenypénzt, szemüveget a számítógéphez. Ezt mind nem tudjuk.

Külön tartalékalap szerepel a leépítések finanszírozására. Mit tudnak a létszámszabályozásról?

Az óraszámemelés valószínűleg leépítést hoz maga után, nem kizárt, hogy pedagógusok válnak munkanélkülivé. De más munkakörökben is jöhet létszámleépítés. Már csak azért is, mert a megyei kormányhivatal vezetője megvétózhatja a járási hivatalba a dolgozó átvételét. Magyarul a „megyei pártitkár" felveszi a telefont, és szólhat, hogy Gizikét ne vegyék át, mert nem rokonszenves neki. Ez egyértelműen felveti a politikai döntés kérdését, annál is inkább, mert 2014-ig regnáló parlamenti képviselő is lehet járási hivatalvezető.

Az önkormányzati szolgáltatások színvonala hogy változhat jövőre a számok alapján?

Az a kérdés, mennyi pénz marad. El lehet tolni a havat egy nap telente háromszor, vagy egyszer is. Lehet közvilágítást működtetni reggel hatig, vagy csak éjfélig, mert nincs pénz.

Úgy tudjuk, a Fidesz-frakcióban is feszültség van a költségvetés, különösen az önkormányzatokat érintő részei miatt.

Józan eszű polgármester, aki felelősen gondolkodik, ezt a költségvetést nem tudja elfogadni. Más kérdés, hogy a frakción belül meddig terjed az ellenállás, és a frakciófegyelem. Nyilván hozzám is eljutnak dolgok, de ezekről nem szeretnék részletesebben beszélni. Az biztos, hogy példátlan, ami most folyik, ha megvalósul, amit a kormány tervez, az önkormányzati autonómia, a rendszer lényegének megszüntetését fogja hozni magával. A helyhatóság pusztán a központi akarat végrehajtója lesz.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu