Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az érdemi tárgyalásokig szünetel a KÖEF
Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tevékenységüket
Amíg a kormány nem hajlandó komolyan, konkrétumokról tárgyalni a jövő évi költségvetés kapcsán, a hét önkormányzati érdekszövetség felfüggeszti tevékenységét a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumában (KÖEF) – jelentette be Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szeptember 4-én, miután megszakították a KÖEF ülését, amelyen ezúttal Bajnai Gordon miniszterelnök is részt vett. A meglehetősen határozott lépést az indokolta, hogy a szövetségek csak a találkozó előtt másfél nappal kapták meg a jövő évi elvonásokról szóló rövid munkaanyagot, ami ráadásul nem tartalmazott konkrét számokat sem. Az érdekszövetségek egyúttal jelezték, nem vesznek részt a kormány szeptember 30-ra, az Önkormányzatok Napjára tervezett nemzetközi konferencián sem, ebből az alkalomból külön tanácskozást szerveznek. 
Gémesi György, a MÖSZ elnöke – aki a KÖEF önkormányzati oldalát képviselő társelnöki posztot is betölti – még július 30-án levelet intézett Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, amelyben egyeztetést kért a jövő évi, tervek szerint 120 milliárdos elvonást tartalmazó költségvetésről, míg Varga Zoltán önkormányzati minisztertől még június közepén kérték a fórum rendkívüli ülésének összehívását, ám azt a szakminiszter akkor „nem tartotta aktuálisnak”. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke méltatlannak nevezte, hogy az ülés előtt csupán másfél nappal kaptak egy mindössze ötoldalas munkaanyagot az őket érintő elvonás terveiről. Azt is elmondta, hogy számításaik szerint a 120 milliárdos mínusz valójában jóval több lenne, ugyanis jövőre legalább 15 százalékkal kevesebb lesz az iparűzési adó, ráadásul folyamatosan, év közben is jelentkeznek olyan újabb terhek, mint például most az áfa-növekmény. 
 Bár a mostani találkozón a miniszterelnök többször is hangoztatta, nyitott az önkormányzatok javaslataira, a szövetségek ezek után kijelentették, hiteltelennek tartják a miniszterelnök szavait, miután kormányzati részről többször is elhangzott: az önkormányzatokat érintő 120 milliárdos elvonás „kőbe van vésve”. Mint a tanácskozáson kiderült, a közoktatástól 37 milliárdot, a szociális programoktól pedig 12,3 milliárdot kíván elvonni a kormány jövőre. Kultúrára 3 milliárddal, sport- és üdülési támogatásokra 17 milliárddal jutna kevesebb, míg a hazai forrásból finanszírozott fejlesztési támogatásokat 50 milliárd forinttal csökkennek. Amire több pénzt szán a kormány, az Út a munkához program, továbbá a közbiztonság és a gyermekfelügyelet fejlesztése. A kormányfő jelezte: jövőre több feladatot is visszavennének az önkormányzatoktól, s nagyobb mozgásteret biztosítanának részükre a források közötti átcsoportosítás terén is. 
Az önkormányzati szervezetek vezetői kifejtették, véleményük szerint nem a kormány által meghatározott területekről kellene elvonni, hanem több, kevésbé érzékeny területen lehetne jelentős megtakarításokat elérni, ráadásul ezzel csökkenthetnék a bürokráciát. Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke elmondta, ilyen javaslatokat már többször is letettek a kormány elé, de azokat mindig félresöpörték. Búzás Péter, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének vezetője szerint sem képzelhető el megszorítás az oktatás, valamint a szociális szféra területén, mert azok már így is csaknem szétesnek. 
A KÖEF-tagság felfüggesztésével valamennyi érdekszövetség vezetője egyetértett. Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Újbuda polgármestere például úgy nyilatkozott: fontos, hogy a többi ágazathoz képest az önkormányzatok ne vállaljanak nagyobb terhet a válságkezelésben, és az elvonás ne a működésüket érintse, hanem az átmenetileg halasztható ügyeket.
A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Gémesi György bejelentette, hogy szeptember 30-ára, az Önkormányzatok Napjára a hét önkormányzati szövetség közös programot szervez minden olyan parlamenti képviselőnek, akik az önkormányzati szférában is dolgoznak. Itt értékelnék a helyzetet a jövő évi büdzsével kapcsolatban. Abban bíznak ugyanis, hogy több eredményt érnek el, amikor a költségvetést már a Parlamentben tárgyalják majd – tette hozzá.
Kijelentette továbbá, hogy ezentúl is partneri együttműködést szeretnének a kormánnyal, ezért döntöttek a KÖEF-ben folytatott tevékenység felfüggesztése, és nem a szervezetből való kilépés mellett. Amennyiben úgy értékelik, hogy a kormány hajlandó komolyan venni az önkormányzati szövetségeket, és érdemben tárgyalni velük, tovább folytathatják a munkát. 


Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu