Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egy verseny, aminek fő nyertese a környezetvédelem
Sikeresen zárult az EnergiaKözösségek megtakarítási verseny első évada Magyarországon

Lezárta közösségek számára indított energia megtakarítási versenyének első évadát a GreenDependent Intézet. A program célja az volt, hogy növelje a háztartások és kisközösségek energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, karbonszegény életmódot - miközben a közösségeket is erősíti. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra is rámutattak: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát tudunk megtakarítani.


A GreenDependent Intézet szervezésében EnergiaKözösségek címmel 2011 őszén nemzetközi megtakarítási program és verseny első évadja indult több háztartásból álló közösségek számára.

Mára általános egyetértés alakult ki abban, hogy szén-dioxid-kibocsátásunkat csökkenteni kell nem csak környezetvédelmi, de - a sokak által jobban megfogható - pénz megtakarítási okból is. Az energiaárak folyamatos növekedése következtében sok háztartás és közösség szeretne aktívan tenni valamit, de sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is lehetne, vagy azt gondolják, hogy pénz hiányában nem tudnak változtatni fogyasztásukon, és ezzel együtt kibocsátásukon sem.

Az EnergiaKözösségek program célja energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken. Segít abban, hogy a program résztvevői információt és útmutatást kapjanak arra nézve, hogy mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül, szakértői támogatással és más háztartásokkal együttműködhetnek, egymást erősítve.

A programban 16 Európai Uniós tagország vesz részt, az 5-10 háztartás által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek, 9 százalékos energia-megtakarítási és összességében 2000 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentési célt tűznek ki (összhangban az EU vállalásaival).

Magyarországon 2011 őszén összesen 24 - baráti, munkahelyi, lakóhelyi stb. - közösség csatlakozott a versenyhez, és közülük 18 tartott ki a végéig, 2012 májusáig. A résztvevők számát tekintve Magyarország így a 16 ország közül a 2. helyet vívta ki Belgium mögött - ahol egyébként már 10 éve szervezik ezt a versenyt.

Jó eredményt értek el a magyar csapatok közösen az energia-megtakarítás és széndioxid-kibocsátás elkerülése tekintetében is. A 9 százalékos átlagos megtakarítási célt sikerült teljesíteni, jó néhány közösség ezt jelentősen túl is szárnyalta: a győztes mezőkövesdi közösség például átlagosan 23százalék energiát takarított meg az előző évi fogyasztáshoz képest, a 2. helyezet Végvári Zöldek Siklósról 19 százalékot, a 3. helyezet Energikus KTI veresegyházi-gödöllői csapata pedig 16,5 százalékot.

Ősztől lehetőség van új családok, háztartások és közösségek csatlakozására! A fődíj egy brüsszeli út az európai díjkiosztóra, amelyet a 2 versenykörben legtöbbet megtakarító közösség nyer - de nem feltétel, hogy a közösség mindkét körben versenyezzen.

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu