Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csaknem száz döntést hozott a Fővárosi Közgyűlés
Új főpolgármester-helyettes – Átalakuló a BKV – Emelkedő szemétszállítási díj
Közel száz előterjesztést tárgyalt meg június 20-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Letette a képviselői esküt, egyúttal lemondott főpolgármester-helyettesi posztjáról Hutiray Gyula, utódja Szeneczey Balázs lett. Levették a napirendről a taxisrendeletet, amelyet várhatóan szeptemberben tárgyalhatnak újra. A képviselők elfogadták azt a határozatot, amely alapján a főváros birtokba veheti a CET-et, valamint a koncepciót a buszágázat kiválására a BKV-ból.

Hutiray Gyula városfejlesztési főpolgármester-helyettes képviselői eskütételével kezdődött a Fővárosi Közgyűlés rendes ülése. Hutiray Gyula egyúttal lemondott főpolgármester-helyettesi posztjáról. Őt 2011-ben főállású helyettesnek választották, vagyis nem közgyűlési képviselőként látta el feladatait, és a politikus úgy ítélte meg, hogy képviselősége miatt le kell mondania a posztról. Hutiray Gyula Rogán Antal megüresedett helyét foglalja el a Fidesz-KDNP-frakcióban.

Tarlós István főpolgármester visszavonta a napirendről a taxisrendeletet, arról a tervek szerint szeptemberben tárgyal majd a testület. A városvezető indoklásként elmondta: még további egyeztetések szükségesek az előterjesztésről. Hasonló indoklással vette le a Budapest név használatáról szóló javaslatot is a napirendről a főpolgármester. Az eredeti javaslat szerint fizetniük kellene a jövőben a Budapest nevet vagy annak változatait használó egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak. A Fővárosi Közgyűlés az ülés napirendjét 21 igen, 11 nem szavazattal fogadta el.

Kiválik a BKV-ból a buszágazat

Szétválaszthatják a BKV-t. A koncepció szerint vagy kiválik a buszágazat a BKV-ból, vagy két új társaság jön létre, a BKV pedig megszűnik. Az előterjesztés szerint, amelyet 18 igennel és 12 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadtak el, ez nem érinti sem a BKV jelenlegi kötelezettségállományának, sem vagyonának a mértékét, mert a jogutódok válnak tulajdonossá. A létrejövő vállalat vagy vállalatok szintén fővárosi tulajdonban lennének, a vagyonkezelő pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) lehet.

Az előterjesztő két főpolgármester-helyettes, György István és Bagdy Gábor azt írta, a szétválasztás lehetővé teszi a transzparencia növelését a gazdálkodás, a szervezeti működés tekintetében is, így eredményesebb lehet a tulajdonosi joggyakorlás is. További indok a szétválasztás mellett, hogy a buszos társaságnak fizetendő díj összehasonlíthatóvá válik más, külső vállalkozók áraival, az ezek alapján meghozott tulajdonosi döntésekkel pedig hatékonyabb és költségtakarékosabb lehet a társaság.

Döntés született az előterjesztés más pontjai alapján arról is, hogy a főváros vállalja a BKV hiteleihez a kézfizető kezességet, a BKV-nak soron kívül juttatott 5 milliárd forintos tulajdonosi kölcsön lejárati határidejét pedig július 31-éről október 31-ére módosították.

Három hajójáratot indítanak

Megrendeli a BKV-tól a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a hajószolgáltatást, a három járat csúcsidőben óránként közlekedne, és 400 forintos helyszíni vonaljeggyel, hét közben pedig Budapest-bérlettel lehet majd igénybe venni. A Fővárosi Közgyűlés 18 igen, 12 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadott előterjesztés szövege szerint a D11-es járat óránként szállít utasokat munkanapokon reggel 7 és 19 óra között Újpest, Árpád út és a Haller utca között, a D12-es szintén munkanapokon közlekedik Rómaifürdő és a Kopaszi gát között 7-től 9 óráig, majd 15 órától 18 óráig, csúcsidőben 1 órás követési idővel. A D13-as járat ugyancsak a Rómaifürdő és Kopaszi gát között közlekedik, de csak hétvégén 9 és 18 óra között óránként.

Emelkedik a szemétszállítás díja

Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés a Fidesz-KDNP 18 igen szavazatával elfogadta a vonatkozó előterjesztést. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. június 1-jén kezdeményezte, hogy az április elején módosított hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott maximált mértékig, vagyis 2,8 százalékkal emeljék a hulladékkezelési díjat. A társaság arra hivatkozott, hogy a költségvetésben mintegy 560 millió forinttal kevesebb forrás jutott a köztisztasági feladatokra, és a keretből további 10 százalékot zároltak. A megmaradt összeg az év hátralevő részében az alapszolgáltatások elvégzésére sem nyújtana fedezetet, illetve a pótlólagos finanszírozás nélkül radikálisan csökkenteni kellene a szolgáltatás színvonalát.

További döntések

Fővárosi Közgyűlés mindezek mellett döntött Szeneczey Balázs volt főpolgármesteri kabinetfőnök városfejlesztési főpolgármester-helyettessé való megválasztásáról, a Duna-parti CET épületegyüttesének birtokba vételéről, a margitszigeti szökőkútnak és környezetének, valamint a rózsakertnek a megújításáról. Persányi Miklóst, az intézmény eddigi vezetőjét nevezték ki újabb öt évre a Fővárosi Állat- és Növénykert élére, s határoztak arról is, hogy két autistacsoportot és egy súlyos és halmozottan sérült tanulókat fejlesztő csoportot indít a főváros a következő tanévben.

Forrás: budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu