Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„A szembesülés időszaka következik 2013-ban”
Szmetana György: Az önkormányzatiság új fokozatához érkezett
A költségvetéssel önkormányzati szinteken is baj van. Alapos, átgondolt tervezéssel, terheléssel, adópolitikával, közös összefogással kell túljutnunk a nehéz időszakon - mondta Szmetana György szakértő, aki június 19-én volt a Rádió Orient The Show Must Go On című műsorának vendége.

A költségvetésnek nem lenne szabad időszakos problémának lennie - fejti ki az adózási és gazdálkodási ügyek szakértője. Minden év január elsejétől az év utolsó napjáig beszélni és gondolkodni kell róla, hiszen mindennapi aktualitás. A sajtó fel-felkapja ugyan a témát, de a sajtó történeteket keres: az önkormányzatoknak a Magyar Közlönyből kell tájékozódnia.

A közvélekedés szerint a lakosság nehezen terhelhető tovább, meg kell keresni az egyéb bevételi forrásokat. Ez azonban összetett probléma. Rengeteg olyan „potyautas" állampolgár van, aki nem képez adóképes jövedelmet, tehát mindenek előtt a munkabérbeállás arányain kell javítani. A települések pedig az eddig adópolitikájukban védték a helyi lakosokat, főként a vállalkozásokat és üdülőket terhelték, így minden adóztatási kísérlet komoly ellenállást válthat ki a helyi polgárokból - emelte ki a múlt problémáiból Szmetana György.

A jövedelmi olló csökkent, a lakosság kezdi felélni a tartalékait, korlátozottan terhelhető. Azonban kényszerhelyzet van, az önkormányzatoknak szükségük van a bevételre az alapvető infrastruktúra fenntartásához is. Előbb vagy utóbb akaratlanul a helyi adók felé fognak fordulni az önkormányzatok, a kérdés inkább az, szakértő módon, megfelelő és a lakosság számára is elfogadható adópolitika kialakításával teszik-e majd ezt - tette fel a kérdést a szakértő.

Magyarország a végletek országa, fejtette ki Szmetana György, a krízismenedzselés sem önkormányzati, sem vállalati szinten nem működik. A rendszerváltás után tetemes vagyont kaptak az önkormányzatok, nagyságáról azóta sincs pontos kép. Túlzott szabadosság jellemezte az önkormányzati rendszert. A meghirdetett pályázatokra az önkormányzatok mindig jelentkeztek, hogy pénzhez jussanak, akár volt realitása a terveknek, akár nem: így épültek a legkisebb falvakban is sportcsarnokok, amiket később lehetetlen volt fenntartani. Sokszor hazudták az önrészt, vagy azt is hitelből fedezték, számolatlanul szórták a pénzt, egy bizonyos életszínvonal (látszatának) fenntartása érdekében.

Nem a vagyonfeléléssel, takarékok elpazarlásával, kiárusítással kellett volna kezdeni a válságmenedzselést. A kötvénykibocsátás például a jelenlegi gazdasági helyzetben életveszélyes, évtizedekre megköti az önkormányzatok kezét. Az önkormányzatiság új fokozathoz érkezett, az adósságrendezés, „felnőtté válás", szembesülés időszaka következik 2013-ban - mondta Szmetana György szakértő. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu