Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Eltűnhet a piacról a magyar zöldség és gyümölcs”
Szentes polgármestere szerint a kormánynak véglegesen el kellene törölnie a termálvíz visszasajtolási kötelezettséget

2015-ig nem kell visszasajtolni a termálvizet. Ez pozitív döntés a kormánytól a dél-alföldi kertészeket tömörítő szövetkezet elnöke szerint, de ezzel nincs vége az ügynek. Szirbik Imre szentesi polgármester szerint a visszasajtolási kötelezettség felfüggesztése semmit sem old meg, azt végleg el kellene törölni pár héten belül. Különben befellegzett a kertészeteknek - írja a Délvilág című napilap.


A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogszabálycsomag-tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-áig ne kelljen visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet; a jogszabálytervezeteket az Országgyűlés hamarosan tárgyalja - tájékoztatott a hétvégén a szaktárca sajtóosztálya. A VM arra törekszik - áll a közleményben -, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt termelő fóliás és üvegházi kertészetek ne kerüljenek versenyhátrányba és fennmaradjanak.

Ledó Ferenc szerint ez a probléma országosan 80-100 ezer, Szentesen és környékén 15-20 ezer embert érint. A szentesi székhelyű Dél-alföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Szövetkezete mintegy ötszáz, többségében kistermelő tagot számlál. A szövetkezet elnöke szerint a jogszabálytervezetben az is szerepel, hogy a kormány kidolgozza a végleges megoldást 2015-ig. Ez azért is lenne rendkívül fontos, mert aki ma fejleszt, üvegházat épít, az legalább 20-25 évre előre tervez, fekteti be a pénzét.

- A termálvíz visszasajtolása nem uniós elvárás. Ez az EU-ban csak Lettországban van előírva, ahol összesen 5 termálkút működik. Magyarországon csak Szentesen és környékén több mint 30 termálkút van. Romániában és Szlovákiában gőzerővel fúrják a termálkutakat, ami nem csoda, hiszen míg Szlovákiában 8-10 forint, addig Magyarországon 250 forint köbméterenként a termálvízhasználatot érintő vízkészletjárulék. Hatalmas pluszköltséget jelentene a magyar kertészeknek, ha 2015-től visszatápláló kutakat kellene létesíteniük - mondta Ledó Ferenc, aki szerint bár pozitív a mostani döntés, ezzel nincs vége az ügynek.

Európában úgy ismerik Szentest, mint a termálenergia-hasznosítás fővárosát - nyilatkozta a Délmagyarnak adott év eleji interjújában Szirbik Imre. Szentes polgármestere szerint a visszasajtolási kötelezettség 2015. június 30-áig történt felfüggesztése semmit sem old meg. - Végleg befellegzik a magyarországi kertészeteknek, ha néhány héten belül nem mondja ki a kormány a visszasajtolási kötelezettség végleges eltörlését.

Már így is Romániában és Szlovákiában vállalkozik sok magyar kertész, mert ott nem fenyeget a visszasajtolási kötelezettség, és sokkal olcsóbb a vízkészletjárulék. Tudomásom szerint 6-700 új munkahelyet teremtettek az utóbbi időben a magyar kertészek a fenti országokban. Nem kell hozzá sok idő, hogy eltűnjön a piacról a magyar zöldség és gyümölcs, és helyette Romániából és Szlovákiából származó termék kerüljön az asztalunkra - mondta Szirbik Imre.

A szaktárcánál is érzik, hogy a probléma megoldása fontos és időszerű, hiszen - ahogy a közleményben írják - a visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan, illetve az Alföldön - ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ - technikai és geológiai akadályba is ütközik. A kitermelő kutak működésének egyetlen lehetőségeként előírt visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot.

Forrás: Délvilág

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu