Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Már féláron is kaphatók patinás villák a Balatonnál
A drasztikusan megemelt építmény-, illetve telekadó miatt egyre többen megválnának értékes tóparti ingatlanjaiktól

A folyamatosan emelkedő fenntartási és közlekedési költségek egyre több rezidencia tulajdonosát kényszerítik arra, hogy megváljon birtokától. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint az elmúlt hónapokban csupán a Balaton térségében több mint 15 százalékkal nőtt az áruba bocsátott ingatlanok száma, ezzel párhuzamosan pedig az árak tovább csökkentek - írja a Napi Gazdaság.


Gyarapodik az immár féláron kínált rezidenciák száma, miután több Balaton-parti  és Balaton-felvidéki önkormányzat az év elején drasztikusan megemelte az építményadót, sőt több helyen telekadót is bevezettek. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a pazar panorámájú fonyódi hegyen, a felső-bélatelepi városrészben szinte minden második patinás villa eladó. A sétányon található többek között a jelentős építészeti értéket képviselő Huszka-,Törley-, Márffy- és a Szaplonczay-villa is. Tegyük hozzá, a jobbára a XIX. század végén készült, műemléki védettségű épületek jelentős része rossz állapotú, számos, a második világháború után üdülőnek használt rezidencia a rendszerváltás óta tovább pusztul.

Többtucatnyi épület keres évek óta új gazdát Balatonföldváron, Siófokon, Balatonfüreden, Badacsonyban és Keszthelyen is. A tótól távolabbi háttértelepüléseken is számos kisebb kastélyra, udvarházra is kikerült az eladó tábla, a tulajdonosok között több önkormányzat is megtalálható. Az értékesítést nehezítik a felújítást megdrágító műemlékvédelmi előírások. Ugyanakkor szép számmal kínálnak a közelmúltban teljesen felújított házakat is.

Keszthelyen például egy olyan, a múlt század 20-as éveiben épült, több mint 300 négyzetméteres rezidenciát árulnak, amelynek a parkjában lévő fák is védettek. Mindemellett az elmúlt húsz év során épült, rendszerint többhektáros területen lévő 8-10-12 szobás villákból is bőséges a kínálat. Van vízparti, de a Tihanyi apátságra, illetve a szigligeti öbölre néző is, uszodás, szökőkúttal vagy saját tóval, istállóval rendelkező, sőt lovas-, illetve teniszpályás rezidenciák között is válogathatnak az érdeklődők.

Az egyik bakonyi kistelepülés közelében például egy olyan 6,5 hektáros, erdőterülettel is rendelkező birtokot árulnak, amelynek a határán egy patak folyik, ami a kerti tavat táplálja. A felújított és az újszerű rezidenciák szinte mindegyikében korszerű biztonsági rendszer, több autó tárolására alkalmas garázs található, az újak döntő többségébe pedig liftet is építettek. Számos, eredetileg rezidenciának készült létesítményt a közelmúltban panzióvá, szállodává alakítottak a bevétel reményében, ám úgy tűnik, ez az út nem mindenütt volt járható. Az sem ritkaság, hogy a tulajdonos egy kisebb ingatlan, elsősorban balatoni villa beszámításával próbál túladni a birtokán.

Az árak ma is rendkívül széles skálán mozognak, 60 millióért, de egymilliárdért is kínálnak létesítményeket. A válság óta az árak mintegy 45-50 százalékkal csökkentek, sőt a tendencia az elmúlt hónapokban tovább gyorsult. A nemrég még 150 millióra tartott birtokok jelentős részéért ma már csupán 75-80 milliót kérnek. Az elsősorban nagy értékű ingatlanok értékesítésével foglalkozó Burján Ingatlaniroda tulajdonosa, Burján Nándor elmondta, a piacon is érzékelhető, hogy egyre költségesebb a rezidenciák fenntartása. Az ingatlanok többségét alkalmazottak nélkül nem is lehet működtetni. Ráadásul egyre több az olyan tulajdonos, aki rendszeresen nem tud a birtokra jönni. Számos ingatlannál a vevők akár 25-30 százalékot is lealkudhatnak a már így is meglehetősen alacsony árból.

A szakember szerint immár befektetési célból is érdemes körülnézni a piacon. Arról nem beszélve, hogy a birtokok jelentős része később akár megosztva is tovább értékesíthető. Mindemellett szép számmal vannak olyan ingatlanok is, amelyek mezőgazdasági célú hasznosításában ma is lehet fantázia - több birtok például saját vízbázissal is rendelkezik. A legjobb árakat a nagy területen lévő, felújításra szoruló épületeknél találják az érdeklődők.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu