Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

H4-HunOR érdekképviseleti iroda nyílt Brüsszelben
A kirendeltség célja a megyék, illetve a teljes magyar K+F szektor részvételének támogatása az uniós források lehívásában

Szabó Erika, a KIM területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Deutsch Tamás EP-képviselő és Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes részvételével június 15-én tartották a H4 - HunOR Brüsszeli Képviseleti Iroda nyitóünnepségét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.


Szabó Erika nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az összes résztvevő részéről hosszú előkészítő munka előzte meg az iroda létrehozását. A H4 kifejezést kibontva elmondta, hogy az Budapestet, a Hét Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetséget, a megyéket, valamint a megyei jogú városokat foglalja magában.

Emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzatok szerepe az elmúlt időszakban átalakult, megkapták a területfejlesztés feladatkörét, mely célokat a köz érdekében gyakorolhatják. Ennek érdekében azonban szükség van egy lobbi-rendszerre külföldön, illetve ismerniük kell a pályázati lehetőségeket. Ennek kapcsán az államtitkár arról tájékoztatott, hogy Brüsszelben már dolgozik egy munkatárs, aki a helyszínen segít a kapcsolattartásban és a feladatok végrehajtásában.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy az Európai Unió tervezésében 2014-től egy teljesen új struktúra fog kiépülni, melyre minden területen fel kell készülni.

Arról is beszámolt, hogy Magyarországnak eddig innovációs, kutatási területen nem volt képviselete Brüsszelben. Azonban az iroda nem csak lobbitevékenységet és információs szolgáltatásokat lát el, hanem például ingyenesen a magyar tárgyalófelek rendelkezésére bocsátanak egy irodát teljes infrastruktúrával. Mint mondta, természetesen egy brüsszeli iroda nem elég, ezért Budapesten is van egy „lába" a szervezetnek.

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt kereste meg Deutsch Tamás, a Hét Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség elnöke, EP-képviselő, hogy hallott egy kezdeményezésről Hollandiában, melyet érdemes lenne megvalósítani. Partnerként bekapcsolódott a főváros is, hiszen - mint mondta - egy komoly, országos programot nem lehet Budapest ellenében és Budapest nélkül sem végrehajtani.

Felidézte, hogy a korábban hasonló elven működő iroda bezárása rossz döntés volt, hiszen bárhogyan is programozza át az EU a következő tervezési időszakot, a K+F, innovációs és beruházási támogatások kiemelt szerepet fognak kapni. Emellett különös figyelmet kell szentelni a hatékonyságnak: be kell vonzani egy kellő méretű megrendelői kört, mely folyamatos munkát követel meg a kapcsolattartóktól.

Kitért arra is, hogy az emberek hajlamosak azt hinni: az Európai Unió egy személyes motiváció nélküli rendszer. Azonban ott is emberek dolgoznak, ezért igenis számítanak a személyes kapcsolatok. Ennek megfelelően kell hídfőállást kialakítani Brüsszelben - húzta alá. Szavai szerint az iroda munkatársai nem egy hivatalos magyar álláspontot képviselnek, ezért tágabb mozgásterük van.

A H4-HunOr Iroda célja fő tevékenységei

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által felkarolt H4-HunOr Iroda megnyitásával a KIM és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. célja a megyék, illetve a teljes magyar K+F szektor részvételének támogatása az uniós források lehívásában. A Kormány új típusú megye koncepciója értelmében a megyék és a megyei jogú városok számára is kiemelkedő jelentőséggel bír a hatékony brüsszeli képviselet 
A HunOR - Magyar Kutatásfejlesztési és Innovációs Iroda célkitűzése, hogy növelje a magyar K+F+I szféra, különösen a kis - és középvállalkozások tájékozottságát, ezáltal részvételét az uniós programokban. A H4 iroda a megyék közvetlen kapcsolódási pontja, míg a HunOr Iroda a KFI intézmények megkeresését várja és célozza meg.

A H4-HunOr Iroda fő tevékenységei: érdekképviselet, információgyűjtés és szolgáltatás, uniós intézményekkel, brüsszeli magyar és külföldi képviseletekkel való erős kapcsolatrendszer kiépítése, partnerkeresés, imázsépítés, lobbi tevékenység, illetve a magyar kutatási eredmények széleskörű terjesztése Brüsszelben.

Forrás: kormany.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu