Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Alapjaiban változik az önkormányzati finanszírozás
A jövő évi költségvetési javaslat a helyi önkormányzatok támogatását 647,209 milliárd forintban állapítja meg

Alapjaiban megváltozik az önkormányzati feladatellátás és ezzel együtt a finanszírozási rendszer is 2013-tól, miután az önkormányzati feladatok egy része az államhoz kerül. A jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat a helyi önkormányzatok támogatását összesen 647,209 milliárd forintban állapítja meg, ebből a működés általános támogatása 112,788 milliárd.


Az önkormányzati feladatellátás jelentősen megváltozik, de átalakítják a megmaradó feladatok forrásszabályozását is. Az új finanszírozási struktúra elszakad az eddig jellemzően normatív támogatási rendszertől.

A tervezet szerint kiemelkedő szerepe van az ágazati feladatok meghatározásának, a kötelező önkormányzati feladatok és helyi közügyek szétválasztásának. Az indítvány alapvető tervezési koncepciónak nevezi, hogy a korábban az államadósságot újratermelő alrendszerek finanszírozását átstrukturálják, fenntarthatóvá tegyék.

A jegyző, polgármester vagy ügyintéző államigazgatási feladatai csökkennek, mert az ügyek többsége 2013. január 1. után a járási kormányhivatalokhoz kerül. A változások miatt összesen mintegy 30 milliárd forint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fejezetébe kerül át, a járási és fővárosi kerületi kormányhivatalok fenntartására.

A települési önkormányzatok működésének előirányzata 107,897 milliárd forint, ez oszlik meg egyebek mellett az igazgatással, településfejlesztéssel, ivóvízellátással, gazdaságszervezéssel, turizmussal, ifjúsági, nemzetiségi ügyekkel, közbiztonsággal, a helyi közösségi közlekedéssel, a hulladékgazdálkodással és a távhőszolgáltatással kapcsolatos feladatok között. A megyei önkormányzatok működési előirányzata 4,891 milliárd forint.

A feladatátrendeződés megjelenik a köznevelés területén is, az eddigi állami-önkormányzati feladatmegosztás jelentősen megváltozik, az ágazatban az önkormányzatok fő feladata az óvodai ellátás lesz. A helyi önkormányzatok köznevelési feladataira 156,393 milliárd forintot jelölt meg az előterjesztő. Az iskolai oktatási feladatok állami kézbe adásával csaknem 335 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériumához kerül.

A helyhatóságok szociális és gyermekjóléti feladataira 219,965 milliárd forintot jelöl meg a tervezet, ez egyebek mellett a létalapként nyújtott szociális ellátásokat - például rendszeres szociális segélyt és foglalkoztatást helyettesítő támogatást -, a helyi hatáskörű és a krízissegélyezést, a közfoglalkoztatáshoz biztosítandó önrészt, az önkormányzati lakástámogatást, valamint a szociális és gyermekjóléti alapellátások támogatását tartalmazza.

A kulturális feladatokra, vagyis például a könyvtárak, múzeumok támogatására, az önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatására 29,466 milliárd forint jut.

A helyi önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzat 34,959 milliárd forint, ezt például a lakossági közműfejlesztésre, a víz- és csatornaszolgáltatás támogatására, a települési folyékony hulladék ártalmatlanítására, kompok, révek fenntartására, felújítására, határátkelőhelyek fenntartására használhatják fel.

A vis maior támogatás keretét 8 milliárd forintban határozza meg a tervezet.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu