Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Később dől el, mi történik az idegenforgalmi adóval
Az új turisztikai törvény elfogadásával érdemes megvárni az önkormányzatok jövő évi finanszírozásáról szóló jogszabályokat

Nem sietteti az NGM az új turisztikai törvény elfogadását, azzal érdemes megvárni az önkormányzatok jövő évi finanszírozásáról szóló jogszabályokat - mondta Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár június 13-án, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az államtitkár szerint az idei év a turizmus éve lesz, igaz, az év nem indult jól a szállodák számára, és a SZÉP kártya elfogadásával is akadtak technikai akadályok, de már a második negyedévben jelentősen nőtt a forgalom.


Jól indult, csak kisebb módosítások várhatók

Szatmáry Kristóf a 180 percben azt mondta, az új kártyarendszer legfontosabb jellemzője, hogy a fogyasztók számára átlátható és olcsó, a szolgáltatók számára pedig a korábbi 6-7 százalékos díjtétel helyett csak 1,5 százalékba kerül a működése.

Azt, hogy jól indult a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) az jelzi, hogy kezdetben a banki- és turisztikai szakemberek, akik részt vettek az új rendszer kialakításában, legfeljebb 300-350 ezerre tették az első évben a kártyát igénylők számát. Ehhez képest ez a szám már 550 ezer, és még messze nincs vége az évnek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tisztségviselője.

Az államtitkár hangsúlyozta, jelenleg a SZÉP kártya működésében nem terveznek jelentős változtatást, bár vannak olyan technikai részletek, amelyekre egy új rendszer bevezetésekor nem lehetett felkészülni. „Ilyen például az, hogy szabályozni kívánjuk, hogy a kártyáról való fizetés után mennyi idővel kell, hogy megérkezzen a szolgáltatóhoz a pénz. Ebben voltak eltérések" - mondta Szatmáry Kristóf, aki hozzátette, a kártyák közötti átjárhatóságot is szabályozni kell, de ezek már csak apróbb, a rendszer lényegét nem érintő módosítások.

„Semmi tragikus nem történt"

Arra a felvetésre, hogy a kártyák nehézkes elfogadási eljárása, a hosszas, telefonon történő ellenőrzés is hozzájárulhatott a szálláshelyek forgalmának 30-40 százalékos visszaeséséhez, az államtitkár azt mondta, január-februárban valóban lassan indult be a rendszer, de ez természetes, hiszen új szisztémáról van szó. Semmi tragikus nem történt. Az áprilisi adat már a márciusinak a duplája, a szezon pedig még csak most indul. 

„Tehát én azt gondolom, hogy az az eredeti terv, hogy a szállodai szolgáltatások területén ez a rendszer plusz 20 milliárd forint körüli forgalmat generál a szálláshelyeknél, ez tartható lesz éves szinten" - tette hozzá az NGM tisztségviselője. Szatmáry Kristóf hozzátette, teljesen normálisnak látják, hogy az egy ilyen innovációnál, amikor a korábbi pénzalapú kártya helyére elektronikus kártya kerül, akkor „vannak fönnakadások, van tanulási folyamat", de úgy vélik, év végére „beáll" az új rendszer.

Még idén elfogadhatják a turizmustörvényt

A készülő turizmus törvényről Szatmáry Kristóf azt mondta, több körben tárgyaltak a tervezetről, szakmai szervezetekkel is, mostanra pedig újabb szakaszként a Fidesz-frakcióval is egyeztetik az elképzeléseiket. „Én azt tudom mondani, hogy lesz turizmustörvény, a célunk a hazai turizmus megerősítése" - mondta az NGM államtitkára, aki úgy látja, idén a Parlament elfogadja a jogszabályt, így 2013. január 1-től érvénybe léphet a turizmus működési feltételek kereteit megadó új törvény.

Arra a felvetésre, hogy az egyes turisztikai desztinációk helyi vállalkozóit összefogó TDM-szervezetek, valamint az önkormányzatok idegenforgalmi adóért vívott „meccse" is hátráltatta a törvény megszületését, az államtitkár azt mondta, célszerű a jogszabály elfogadásával megvárni a települések 2013-as finanszírozási feltételeiről szóló törvényeket. Ezekhez érdemes majd igazítani a idegenforgalmi adó elosztásának szabályozását is - hangsúlyozta az NGM tisztségviselője. Tehát ezért sem feltétlenül siettetik azt, hogy minél előbb szülessen meg a turisztikai törvény - tette hozzá a 180 percben Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.

Forrás: Kossuth Rádió - hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu