Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Vita a választási részvétel kötelezővé tételéről?
A szocialisták támogatnák a Belgiumban, Luxemburgban és Ausztráliában működő gyakorlat hazai bevezetését

Az MSZP azt javasolja, kezdődjön társadalmi és szakmai vita arról, hogy kötelezővé tegyék a szavazásra jogosult állampolgároknak a részvételt a parlamenti, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon. A kezdeményezésről Molnár Zsolt országgyűlési képviselő számolt be a szocialisták június 13-i elnökségi ülése után, kiemelve, hogy a kötelező választási részvétel előírása növeli a kormányok legitimációját, a demokráciába vetett hitet és a választói tudatosságot.


Molnár Zsolt elmondta, hogy javaslatukat választási szakértőkkel, civil szervezetekkel és a választási eljárási törvényről szóló egyeztetéseken a parlamenti pártokkal is megvitatnák. Hangsúlyozta, hogy csupán a részvételt írnák elő, a pártválasztást nem, így senkinek a lelkiismereti szabadsága nem sérülne, érvénytelenül is lehetne szavazni.

A választásoktól való távolmaradást nem sújtanák pénzbírsággal, ösztönzők bevezetését viszont elképzelhetőnek tartják - mondta, hozzáfűzve, hogy ezek körét is a társadalmi vitában határoznák meg. Lehetséges példaként a kismértékű adójóváírást, adókedvezményt említette az MTI kérdésére.

Az MSZP budapesti elnöke javaslatukat az előzetes regisztráció bevezetésével állította szembe, mondván, hogy a korábban a választási rendszert már a saját érdekeinek megfelelően átalakító Fidesz újabb ötlete a demokrácia leépítését célozza és cenzus bevezetéseként értelmezhető.

A választási részvételt több államban, így például Belgiumban, Luxemburgban és Ausztráliában is kötelezően előírják, és így tettek korábban Görögországban is - hozta példaként Molnár Zsolt az MTI érdeklődésére. A szankciórendszer viszont eltérő: van, ahol közérdekű munkát, máshol jelképes vagy - például Cipruson - nagyobb pénzbüntetést szabnak ki.

Javaslatuk melletti érvként említette az MSZP-s politikus a legutóbbi parlamenti választást is, amikor a Fidesz-KDNP a nyolcmillió választásra jogosult közül 2,7 millió szavazatát begyűjtve jutott kétharmados többséghez.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu