Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A feladatokból következik a nagy korrupciós veszély
Láng Zsolt visszautasította az ÁSZ elnökének az önkormányzati korrupcióra vonatkozó kijelentését

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az önkormányzatok alapfeladataiból következik, hogy Magyarországon ebben a szférában a legnagyobb a korrupció veszélye, hiszen az önkormányzatok engedélyeket adnak ki, rendeleteket alkotnak, bírságot szabnak ki, valamint ingatlanokat is értékesítenek. Az ÁSZ ezt az Országgyűlés önkormányzati bizottságának fideszes elnökének bírálatára reagálva közölte június 12-én az MTI-vel.


Láng Zsolt ugyanis visszautasította az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egy győri konferencián tett kijelentését arról, hogy Magyarországon a helyi önkormányzatoknál a legnagyobb a korrupció veszélye. Az Országgyűlés önkormányzati bizottságának fideszes elnöke az MTI-n keresztül arra kérte Domokos Lászlót, ismertesse a parlamenti bizottsággal a forrását, mert nem tud semmilyen adatról, ami a magasabb korrupciós kockázatot alátámasztaná.

A számvevőszék közleményében kifejti: Domokos László győri előadásában az ÁSZ európai uniós projektje keretében készült és a költségvetési szervek működésben rejlő korrupciós kockázatokról szóló Integritás Jelentés következtetéseit ismertette. Az Integritás Jelentés 1095 költségvetési szerv önkéntesen adott válaszain alapul, így megállapításai kifejezetten széles mintán alapulnak - fogalmaznak.

A 2011-ben nyilvánosságra hozott kutatás eredményeinek összegzése szerint „jogállásukat és feladatkörüket tekintve a helyi önkormányzatok korrupciós szempontból kimagaslóan veszélyeztetettek Magyarországon". Az eredendő veszélyeztetettségi tényezőkre számolt indexérték az önkormányzatok esetében a legmagasabb, ami az önkormányzatok alapfeladataiból következik, az önkormányzatok ugyanis engedélyeket adnak ki, rendeleteket alkotnak, bírságot szabnak ki, valamint ingatlanokat is értékesítenek - hangsúlyozzák.

Az ÁSZ emellett kiemeli: az Integritás Projekt magyarországi gazdájaként szívesen állnak az Országgyűlés önkormányzati bizottságának rendelkezésére, és örömmel megosztják a képviselőkkel a korrupciós kockázatokkal kapcsolatos tapasztalatait és ismereteit. „Meggyőződésünk, hogy a Domokos László által idézett Integritás Jelentés hasznosítása és hasznosulása nagyban segítheti az integritás-megközelítés elterjesztését és a tiszta, korrupciómentes közigazgatás megteremtését, ami közös célunk és érdekünk" - teszik hozzá, megjegyezve: az Integritás Jelentés letölthető az általuk kezelt Integritás-honlapról.

Láng Zsolt korábban azt mondta az MTI-nek: a Domokos László által elmondottak aláássák több ezer, lelkiismeretesen helytálló köztisztviselő és választott képviselő tekintélyét. A bizottsági elnök úgy vélte: az Európai Unióban elfogadott szubszidiaritás elve nem véletlenül deklarálja, hogy a helyi szinten sokkal átláthatóbb és ellenőrzöttebb a működés a lakosság számára. Hozzátette: a konzekvens, „kiskapuktól mentes" jogszabályi környezetért pedig a jogalkotók felelnek, ezek megteremtése a jelen parlamenti munka egyik legfontosabb feladata.

Előzőleg Domokos László a helyi önkormányzatokról azt mondta: önmagukban is összetett funkciót gyakorló szervezetekről van szó, ahol tág lehetőség nyílik egyedi mérlegelésen alapuló döntésekre. Az pedig korrupciós kockázat, ha a döntések nem nyilvános szempontrendszer alapján születnek meg - tette hozzá.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu