Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szállítói előleget fizetne az állam a kivitelezőknek
Az önkormányzati beruházások finanszírozását segítené elő, és a pénzlehívást gyorsítaná az NFÜ javaslata

Harminc százalékos szállítói előleg bevezetésével gyorsítaná fel az önkormányzati projektek végrehajtását és így az uniós források lehívását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - értesült a Világgazdaság Online. A szállítói előleg azt jelenti, hogy az állam közvetlenül a kedvezményezett önkormányzat projektjének megvalósítását végző cégnek fizet, kihagyva a kedvezményezettet.


A javaslat szerint az előleggel az azt igénylő kivitelező cégnek hat hónapon belül el kell majd számolnia, vagyis a kivitelezési munkálatoknak el kell jutniuk egy bizonyos szintre. Miután a jogszabályok szerint állami pénzt garancia nélkül nem lehet folyósítani, így az előleget igénylő kivitelező cégnek megfelelő garanciát (ingatlan vagy bankgarancia) kellene majd felmutatni a folyósított összegre.

A Világgazdaság Online információi szerint a javaslatról már egy ideje egyeztet az NFÜ az illetékes tárcával, és a metódust hamarosan kormánydöntések hagyhatják jóvá. A kidolgozott modell keretében az önerő problémáját is kezelni kell, ugyanis a kedvezményezett önkormányzatnak is hozzá kell tennie a saját önerejét minden egyes előlegszámlához, amely jelenlegi súlyos anyagi helyzetükben komoly terhet jelent számukra. (Például egy vidéki város mintegy 10 milliárdos kórházfelújítási projektjénél öt-tíz százalékot, vagyis fél-egy milliárdot kellene az önkormányzatnak önerőként több részletben az előleghez biztosítani.)

Emiatt az NFÜ a szállítói előlegre vonatkozó tervezet mellett azt is javasolja, hogy álljon fel egy alap az önkormányzati önerő biztosításához. Eszerint az állam átvállalná az önerőt, amit az adott önkormányzatnak később pár százalékos kezelési költséggel kellene visszafizetnie. A 2007-2013-as uniós költségvetési periódusban az ország rendelkezésére álló 8 200 milliárd forintból eddig mintegy 2 600 milliárdot fizettek ki. Emellett 5 600 milliárd forintot már szerződésben lekötöttek.

Ezen állomány mintegy felét, 2 800 milliárdos értéket tesznek ki az állami szektor - az önkormányzatok, minisztériumok és szerveik - szereplőinek projektjei. Ez utóbbi összegen belül mintegy 240-250 milliárdot jelent az önerő, amelynek az idei évre esedékes része mintegy 100 milliárd forint, vagyis ekkora összegből kellene az önerőalapnak idén rendelkeznie, hogy a projektek megvalósítása a vállaltaknak megfelelően haladjon.

Forrás: Világgazdaság Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu