Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A romániai választás nyertese és vesztese az RMDSZ
Szász Jenő szerint a jobboldal megosztása „halálos lépés volt”

A három magyar párt közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg a legtöbb mandátumot a június 10-i romániai önkormányzati választásokon, de ő is veszített legtöbbet a négy évvel ezelőtti eredményhez képest. A kormánypártok nagyarányú győzelmét hozták a tegnapi egyfordulós önkormányzati választások Romániában. A három magyar párt vezetője június 11-én, a Kossuth Krónikában értékelte az eredményeket.


Victor Ponta kormányfő a szociálliberális unió társelnöke így értékelte az eredményeket: „Ez a szociálliberális unió és az általam vezetett kormány első választói legitimálása, a voksok általi megerősítése. Elmondhatjuk, ezúttal mi nyertünk, és most az következik, hogy megnyerjük a közelgő parlamenti és elnökválasztásokat is."

Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter így nyilatkozott a Krónikának: „Egyértelműen kijelenthető, hogy az RMDSZ megnyerte az önkormányzati választásokat, jelenleg 200 településen nyertünk polgármesteri tisztséget, ez a szám négy évvel ezelőtt 184 volt. A magyarországi beavatkozás a kampányba hiba volt, és nem ért el eredményeket." Kovács Péter hozzátette, továbbra is készülnek a parlamenti választásokra, amelyet szerinte meg tudnak nyerni, és meg kell nézniük, kivel lehet összefogni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor a következőket mondta a Krónikának:
„Úgy látszik, az Erdélyi Magyar Néppárt lesz a második erdélyi magyar politikai erő, ami ahhoz képest, hogy alig nyolc hónapja létezik, szép teljesítmény. Egy olyan folyamatot indítottunk el, amely valószínűleg négy év múlva fog beérni. Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot mindenképpen össze kellene hívnunk, és a három magyar politikai erőnek le kellene ülnie egyeztetni. Készen állunk rá, hogy esetleg közösen induljunk."

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Szász Jenő a második lett a székelyudvarhelyi polgármesteri tisztségért folytatott küzdelemben a posztot betöltő RMDSZ-es polgármesterrel, Bunta Leventével szemben.

„A jobboldal megosztása gyakorlatilag halálos lépés volt az Erdélyi Magyar Néppárt részéről" -értékelte a helyzetet Szász Jenő. Hozzátette: nem találja eléggé nagy vigasznak azt, hogy a jobboldali versenyben a Magyar Polgári Párt gyakorlatilag 8-0-ra legyőzte az Erdélyi Magyar Néppártot. Szász Jenő hangsúlyozta, nem lehet úgy kampányolni, hogy az egyik színpadon ő kampányol Kövér Lászlóval, a másikon pedig Tőkés László Németh Zsolttal, mert ennek a választásoktól való távolmaradás lesz az eredménye.

Magyar szempontból talán a legfájóbb veszteség, hogy Marosvásárhelyen, részben a magyar-magyar összefogás elmaradása miatt, tegnap ismét az eddigi román polgármester nyert.

Forrás: Kossuth Rádió - Hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu