Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyfordulós önkormányzati választások Romániában
Három magyar párt jelöltjeire lehet szavazni – 30 százalék alatti támogatottsággal is lehet valaki polgármester

Első alkalommal rendeznek egyfordulós önkormányzati választásokat június 10-én, Romániában, ahol országszerte tizennyolcezer szavazóhelyiségbe várják a polgárokat. A polgármesteri, illetve megyei tanácselnöki tisztségeket a legtöbb szavazatot összesítő jelöltek foglalják el, függetlenül attól, hogy megszerezték-e a voksok legalább felét. Bukarestben és Románia 41 megyéjében a települési és megyei önkormányzati testületeket is megválasztják.


Az egyfordulós választás újdonsága a korábbiakhoz képest, hogy akár 30 százalék alatti támogatottsággal is polgármester, vagy megyei közgyűlési elnök lehet egy jelölt, ha ő kapta a legtöbb szavazatot. Második fordulót nem rendeznek. Voksát mindenki csak azon a településen adhatja le, ahol állandó lakhelye van, vagy ahova legalább három hónapja ideiglenesen bejelentkezett. A választó négy szavazólapot kap, valamint egy pecsétet, hogy a helyi és megyei elöljáró-jelöltek, illetve pártlisták közül válasszon.

Elsősorban azokat a szavazólapokat tekintik érvénytelennek, amelyeken több jelölt nevére is ráütötték a pecsétet. „Rajzokat, üzeneteket szoktunk találni a választópapírokon. Eddig semmisnek nyilvánítottuk őket, idén azonban érvényesnek tekintjük azokat a szavazólapokat is, amelyek össze vannak firkálva, vagy a papír szélén több pecsét is szerepel. Az államelnöki választásokkor 180 ezer szavazólapot kellett a firkák miatt újra átnézni, ezt akarjuk idén elkerülni" - mondta a Duna Híradóban Marian Muhelet, a választási bizottság szóvivője.

Ovidiu Voicu politológus a műsorban elmondta: Romániában a helyhatósági választásokon a részvétel általában nagyobb, mint bármilyen más választáson, országos átlagban a választójoggal rendelkező polgárok 55-60 százaléka elmegy szavazni. Mint mondta, emellett jellemző, hogy a kisebb településeken többen mennek el szavazni, mint a nagyvárosokban, mert közelebb érzik magukhoz a jelölteket.

Voksolni érvényes személyi kártyával lehet, a választási kártya nem elegendő. Az önkormányzati választásokon a Romániában élő uniós polgárok is szavazhatnak.

Három magyar párt jelöltjeire lehet szavazni a román választásokon. A magyar pártok közös jelöltet csak kevés helyen állítottak, abban azonban egyetértenek, hogy fontos elmenni szavazni, mert a magyarságnak most van alkalma képviseletet választani és beleszólni a közügyekbe.

Forrás: hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu