Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 14.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hiányzik az új önkormányzati struktúra jövőképe
Gémesi György szerint nincs érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzatok között
Az önkormányzatok életében nagy a bizonytalanság: a településvezetők a világos feladatrendszert és a jövőbeli forráselosztás pontos meghatározását hiányolják. Gémesi György a Rádió Orient műsorában az új önkormányzati struktúra jövőképének hiányát emelte ki. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, a települések egy szakember által vezetett járási hivatalt szeretnének, amelyben szerepet kapnak a korábbi önkormányzati alkalmazottak. 

A 2013. január 1-jétől felálló járások határai kialakultak, azonban a feladatkörök pontos meghatározása még nem történt meg. Az építés- és az anyakönyvhatóság az önkormányzatoknál marad, azonban a többi hatáskör telepítésében még lehet változtatás. A Rádió Orient műsorában Gémesi György kiemelte, a végleges feladatrendszer még nem világos az önkormányzatok számára.

„Sok a bizonytalanság. Az önkormányzatok nem látják a finanszírozást. Nem tudjuk, mennyi forrás jut majd a feladatellátásra. Emellett a hivatalvezető személye is kérdéses" - mondta, majd hozzátette, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) leginkább szakembert látna a járási hivatalok élén. „A legjobb megoldás az lenne, ha a térség polgármestereinek többsége nevezné ki a hivatalvezetőket" - hangsúlyozta Gémesi György.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége az átalakítások szoros tempójára is felhívta a figyelmet. Gödöllő polgármestere kiemelte, a rendelkezésre álló idő nem elég egy korrekt forma létrehozására. „Nem tudom elképzelni, hogy a törvényalkotó szándéka szerint, tökéletesen tudna működni a rendszer. Számomra nincs meg benne a jövőkép" - tette hozzá.

A járások kialakításakor csorbulhat a családi ügyek kezelésének hatékonysága, a gyermek- és ifjúságvédelem. Gémesi György kiemelte, a helyismeret elengedhetetlen a járási hivatalok működtetéséhez. Amennyiben az átszervezés előtti személyi állományt megtartják, kivédhető a szociális kérdések minőségromlása.

A közelmúltban strasbourgi monitoring bizottság vizsgálta Magyarországon a Helyi Önkormányzati Európai Charta érvényesülését. Az Európa Tanács 4 tagjának látogatásakor főként a finanszírozás és az autonómia kérdése merült fel. Gémesi György elmondta, a vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a magyar rendszer nincs szinkronban a Chartával.

 „Ma nem zajlik érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzatok között. Ez pedig ellentétes a Chartával, amely minden kérdésben előírja a konzultációs kötelezettséget" - emelte ki. Hozzátette, a formális keretben működő egyeztetések helyett érdemes lenne meghallani az önkormányzatok hangját. „Hatékonyabbá tudnánk tenni a rendszert" - hangsúlyozta a vendég.

Gémesi György mesélt a „Bölcsődétől az egyetemig" címmel rendezett gödöllői konferenciáról is, melynek fő témája esélyegyenlőség kérdése volt. „A tehetség kibontakozását és ennek esélyeit vizsgáltuk meg. Sajnos a jövőben az oktatási intézmények nem tudják finanszírozni az extra tehetségek gondozását. Így az elmúlt időszak törvényei rontottak az esélyegyenlőség lehetőségein" - összegezte a rendezvény tanulságát Gémesi.

Gödöllő polgármestere kiemelte, az önkormányzatok feladata, hogy kibontakoztassák a települések lakosságát. Ehhez azonban forrásokra van szükségük. A polgármester mozgástere eszköz nélkül nagyon beszűkül, így a megszokott szolgáltatásokat hiába követelik a lakosok. „A színes, értékeket ápoló települések közössége fog háttérbe szorulni" - tette hozza.

A Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozójának Gödöllő városa ad otthont. A kétnapos konferenciasorozatra körülbelül 500 polgármestert várnak. Gémesi elmondta, a munka három szekcióban zajlik majd: a településüzemeltetés és a területfejlesztés kérdésköre mellett a nők politikai szerepvállalása kerül megvitatásra. „A rendezvényen izraeli, svéd, osztrák és magyar érdekszövetségek tartanak előadásokat. Emellett a határon túlról érkező kollégák kérdéseit is elemezni fogjuk" - foglalta össze a polgármester a konferencia terveit.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu