Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

APEH-össztűz a járulékokra
Tavaly 57 ezer ellenőrzést hajtottak végre, nettó 9 milliárd forint megállapítási erdménnyel

2007. 03. 26. 

 A járulékbevételek növelése érdekében az idén több fronton is „harcot" indít a kormányzat.


 Nem csupán az orvosi rendelőkben ellenőrzik április elsejétől a tb-ellátás jogosultságát, az adóhatóság is kiemelten vizsgálja a járulékokat. Tavaly egyébként ezt 57 ezer alkalommal ellenőrizte az állami adóhatóság, s nettó kilencmilliárd adókülönbözetet állapított meg - tudtuk meg az APEH-től. A vizsgálatok keretében nagy figyelmet fordítottak a be nem jelentett, illetve a nem valós béren bejelentett alkalmazottak foglalkoztatásának ellenőrzésére. Mint az APEH elnökének idei vizsgálati irányelvéből kiderül: a társadalombiztosítás, illetve az egészségügyi reform megvalósulása érdekében a revizorok 2007-ben is nagy figyelmet fordítanak az eltitkolt járulékok feltárására, a járulékfizetésre kötelezett kör teljessé tételére, valamint a minimum járulékalappal kapcsolatos adókötelezettség teljesítésére. Ez utóbbi ellenőrzések eredményeit felhasználják a vagyonosodási vizsgálatok során is - tudtuk meg az adóhatóságnál.
A revizorok a személyi jövedelemadó ellenőrzésekor minden évben számos szabálytalanságot állapítanak meg, év elejétől már az szja járulékvonzatát is kiemelten vizsgálják. Így különösen ellenőrzik a nem belföldi illetőségű alkalmazottakra, ügyvezetőkre, a betéti társaságok kül- és beltagjaira, valamint a természetbeni juttatásokra vonatkozó járulékszabályok betartását. Tavaly ez utóbbiakkal kapcsolatban gyakori hiba volt, hogy az üzleti ajándék, a reprezentációs költség adómentes határát tévesen határozták meg, vagy olyan szolgáltatásokat számoltak el reprezentációs kiadásként (például kártyajóslás, krupiészolgáltatás), amelyek nem sorolhatók annak körébe. Az uniós tagság óta egyre több külföldi dolgozik nálunk, illetve mind több magyar megy külföldre, azonban a munkaadók nem ismerik a külföldi foglalkoztatás járulékszabályait, rosszul állapítják meg, hol biztosított a munkavállaló.
Nagymértékben módosult ebben az évben a járulékbevallási rend. Éppen ezért az adóhatóság kiemelt vizsgálati céljai között szerepel a bevallási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztók, valamint a magán-nyugdíjpénztári tagdíj bevallásának az ellenőrzése is. Fontos változást jelent, hogy a jövő hónaptól - április elsejétől - az adóhatóság erre a célra szolgáló nyomtatványán be kell jelentkezniük az APEH-nél azoknak a nagykorú magánszemélyeknek, akik eddig nem fizettek társadalom- és egészségbiztosítási járulékot. Ezeknek a magánszemélyeknek a minimálbér 9 százalékát kell áprilistól egészségügyi szolgáltatási járulékként megfizetni.
Az ellenőrzési irányelv szerint az idén is folytatja az adóhatóság a feketefoglalkoztatás visszaszorítására irányuló vizsgálatokat, különösen a kockázatos tevékenységet végzőknél. A revízió keretében a jogviszonyt adójogi szempontból akár át is minősíthetik. Tavaly egyébként az úgynevezett színlelt szerződések átminősítésének vizsgálatakor 116 határozatot hozott az adóhatóság a munkáltatók terhére. Az ellenőrzési irányelv szerint a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégeket is fokozottan vizsgálják, figyelemmel a járulékkötelezettségek teljesítésére.

(www.vg.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu