Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ötletek településfejlesztéshez
Néhány eredeti kezdeményezés hazai és külföldi önkormányzatoktól
  Manapság ha városfejlesztésre gondolunk, valószínűleg sok pénzt felemésztő nagyberuházások képei jelennek meg legtöbbünk előtt. Ilyen viszonyok között érdemes bemutatni néhány példát, hogy eredeti elképzelésekkel, okos innovációval akár kevés pénzből is lehet figyelemre méltó településfejlesztést végezni. Az utóbbi idők izgalmas próbálkozásai alapján készült körképünkben több hazai és nyugat-európai példát is bemutatunk. 

Miskolc

Kerékpárbarát munkahelyekUgyancsak a borsodi megyeszékhelyhez kapcsolódik a környezettudatos gondolkodás kialakítását célzó Kerékpárbarát munkahelyek program. A programra legutóbb az Európai Autómentes Nap keretében került sor, különböző munkahelyek csapatai versenyezhettek a biciklis-felszereléseket tartalmazó nyereményért. A versenyre olyan munkáltatók jelentkezhettek, akik bizonyították, hogy biztonságos biciklitárolót tart fenn dolgozói számára, illetve vállalták, hogy a verseny napján biciklivel mennek dolgozni, munkatársaikkal együtt, majd innen a verseny helyszínére tekernek. Sajátos és sajnálatos módon a verseny maga buszhúzás volt, a következő években tehát könnyű szerrel stílusosabbá tehetik a megmozdulást a szervezők.

Azonban a program a levegőminőség javításáért szóló kampány elemeként így is megállja a helyét: segít a felvilágosításban és az emberek megmozgatásában, hogy tegyenek valamit a közös cél érdekében.
MALMÖ

Malmö projekt


Malmö önkormányzata olyan oktatási és (szak)képzési programokat indított el ezen a néven, melyekben középiskolák és felnőttoktatási intézmények is részt vesznek, sőt, ami igazán ütőképes a projektben, az az a momentum, hogy egyes vállalatok is indítanak tanfolyamokat, melyeknek során a képzés szoros összefüggésben marad a vállalat megrendelőinek, vásárlóinak igényeivel - tehát egyfajta célképzés folyik egy bizonyos fajta munkára, amelyre konkrét igény jelentkezik a városban. A nyelvtanfolyamtól a számítógéphasználat oktatásán keresztül a védőnő-képzésig sokfajta oktatási program található a Malmö projekt palettáján. A projekt résztvevői (munkaadói és munkavállalói oldalon egyaránt) választhatnak az e-alapú és a hagyományos oktatási formák között, így még árnyaltabb a képzések választéka.

Északon tehát olyan gyakorlati képzés is folyik, amely hatékonyan elégíti ki a munkaerőpiac egyenetlensége által felvetődő igényeket: a munkaadó célzottan tudja munkavállalóit az adott igényekhez formálni, egy erős és hatékony képzés során, a munkavállaló pedig bízhat a biztos elhelyezkedésben, így nagyobb lelkesedéssel és eredményességgel vesz részt az adott képzésben.DUBLIN

Adókedvezmények az építési vállalkozóknak


Dublin kilencvenes években történt „felvirágoztatásának" egyik elemeként tart ma is az a befektető-csalogató politika, melynek keretében bizonyos meghatározott építkezések, épületfelújítások esetén az építő cég jelentős adókedvezményt kap a társasági adó területén. Egészen pontosan a város bizonyos történelmi vagy egyéb értéket képviselő, régebbi, ódon negyedeinek rehabilitálására, újra lakhatóvá és az új technikai követelményeknek megfelelővé tételére vonatkozott a program, melynek keretében a kedvezményt megítélték - s mindez a mai napig is így van. Ebbe természetesen beletartozik új épületek felhúzása is, nemcsak felújítás, mindenesetre a fejlesztésnek közérdeket kell szolgálnia. Ez az adópolitika szorosan kapcsolódik a dublini önkormányzat lakásteremtési terveihez, tevékenységéhez is. Mindkét fél (az önkormányzat és a vállalkozó) dolgát megkönnyítendő felállt egy tanács, mely segít a beruházóknak a tervezés időszakában, így az önkormányzat tudja, mire adja a pénzt, az építő cég pedig tudja, mit várnak tőle. A kedvezmény csakis azokban a városrészekben zajló építkezésekre vehetők igénybe, melyeket kijelöl a Városi Rehabilitációs Terv.

A kedvezményt átlátható szabályok, teljesítések mentén ítélik oda, így kisebb a csúsztatás és a korrupció lehetősége. A városlakók javára szolgáló intézmény hatékonyan kapcsolja össze a befektetésösztönzést a város élhetőségének, életminőségének javításával.

Újlaky IstvánHírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu