Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. május 28.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közpark a Parlamentnél
1,000.000.000 Forint

Mintegy egymilliárd forintos költséggel közparkot létesítenek a Kossuth téren.

A gyülekezési törvény módosításáról ötpárti egyeztetést kezdeményezett a házelnök.


Április 2-ával adja át a Kossuth tér használati jogát a főváros az Országgyűlésnek, és körülbelül egy év múlva készül el az új közpark a Parlament körül - jelentette be Szili Katalin házelnök, Demszky Gábor főpolgármester, Szilvásy György kancelláriaminiszter és Rogán Antal, az V. kerület polgármestere kedden, a házelnöknél tartott egyeztetés után.

A tervek szerinti költségeket, több mint egymilliárd forintot a költségvetés állja, de ehhez az V. kerületi önkormányzat is hozzájárul, ha szükséges. Létrehoztak egy projektcsapatot, amely az előkészületekkel foglalkozik, hamarosan elkészül ennek a forgatókönyve is.

Továbbra is lehet demonstrálni

Szilvásy György hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a családok minél előbb birtokba vehetnék az átalakított és megújított Kossuth teret. Kérdésre válaszolva közölte: a tervek nem változtatnak a tér besorolásán, továbbra is lehet demonstrációkat tartani.

Rogán Antal úgy fogalmazott: a Kossuth tér az ország főtere, ezért kell, hogy mindenkié legyen. A legfőbb cél a zöldterület növelése - tette hozzá a fideszes polgármester, megjegyezve, hogy a parlament körüli tér 1905-től, az átadás után is parkként működött.

Demszky Gábor reményét fejezte ki, hogy az új, európai szintű közpark létrejötte a használat módját is befolyásolja majd. Hozzátette: le kell szűkíteni a parlament körüli biztonsági zónát, hogy minél nagyobb legyen a park területe. A mélygarázs építése - tette hozzá - külön projekt.

Húszmilliót költöttek parkosításra

A főváros kertészeti társasága tavaszkezdésre rendbe hozta az őszi tüntetések során jelentősen károsodott park növényzetét. Több ezer négyzetméteren, 20 centiméteres mélységben kicserélték a talajt, pótoltak ezer örökzöld cserjét is. Összességében mintegy 20 millió forintot költöttek a parkosításra, amelynek keretében 1200 örökzöldet és 6500 árvácskát ültettek el. Több mint 15 ezer virágból nemzeti színű szalagot, trikolórt formáló virágkompozíciót készítenek a téren nyárra.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy a tér rendezésére vonatkozó tervpályázatot a használati megállapodás aláírása után írják ki. Emlékeztetett rá, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már korábban támogatta a Kossuth téri parkosítást, amire várhatóan egymilliárd forintot biztosít az állam. Demszky Gábor úgy vélte, hogy egy év alatt megvalósulhat a Kossuth téri közpark.

Ötpárti egyeztetés a gyülekezési törvény módosításáról

Az Országgyűlés elnöke ötpárti egyeztetést kezdeményez a gyülekezési törvény olyan irányú módosításáról, amely meghatározná, hogyan lehet a parlament körül tüntetni - közölte Szilvásy György.

A kancelláriaminiszter kiemelte: alapvető igény volt a pártok részéről - és ez a nemzetbiztonsági, illetve a rendészeti bizottság ülésén is felvetődött - hogy pontosabban kellene szabályozni, hogyan lehet tüntetni az Országgyűlés körül, és hogyan lehet biztosítani a népképviselet munkáját. Ezzel összefüggésben például a Legfelsőbb Bíróság és más hasonlóan kiemelt intézmények is bekerülhetnek a szabályozásba.

A kancelláriaminiszter feltétlenül indokoltnak tartja, hogy az öt parlamenti párt egyeztessen a gyülekezési törvény ilyen irányú módosításáról, és közös álláspontot alakítson ki, mert a jelenlegi szabályokon túlhaladt az idő.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu