Őszi szarvasgomba ünnepet rendeznek Gödöllőn
Idén második alkalommal rendezik meg az Őszi szarvasgomba ünnepet, október 1-jén és 2-án, Gödöllőn. A kétnapos eseményen minden megtudható a különleges gombafajtáról, a termesztésétől kezdve a belőle készíthető ételekig, de a Pest megyei városba látogatók megnézhetik az illatos finomság után kutató kutyákat, és megkóstolhatják az első magyar, szarvasgombás termékeket gyártó cég specialitásait is.
Jó száz esztendeje nagyhatalomnak számított hazánk, ha a szarvasgombáról volt szó, ám az ínyenc lakomák illatos csemegéje lassan feledésbe merült. Gödöllőn mindig is fontos szerepet játszott a szarvasgomba, igaz főleg az uralkodó osztály -
Ferenc József, Erzsébet királyné, de már
Mária Terézia is - fogyasztotta. Most ismét itt élesztik fel a különleges fűszernövény hagyományát, lehetőséget kínálva mindenkinek, hogy megismerje, megkóstolja. Hazákban jelenleg 160 szarvasgombafajt tartanak nyilván, ám ebből csak hat-nyolc alkalmas emberi fogyasztásra. Érdekesség, hogy minden évszaknak meg van a saját szarvasgomba fajtája, így ezt a különlegességet szinte mindig be lehet szerezni.
Az Őszi szarvasgomba ünnepet 2010-ben hívta életre hagyományteremtő céllal a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület. Az idei - immár második - rendezvényen, Gödöllő megújult főterén és az Erzsébet királyné szállodában ismét izgalmas programsorozat várja a gombászás szerelmeseit. Az ismeretterjesztő előadásokon mindent megtudhatnak a szarvasgombáról, de találkozhatnak az első magyar, szarvasgombás termékeket gyártó cég képviselőivel, s az avarban az illatos finomság után kutató kutyákkal is. A földben rejtőző különlegességgel ízesített ételeket természetesen meg is lehet kóstolni. A szervezők gondoltak azokra is, akik megszomjaznának a finom falatok után, így - társrendezvényként - borfesztivál is tartanak, ahol valamennyi borvidékünk képviselteti magát.