A települések javítanának az étkeztetés feltételein
Az ingyenes gyermekétkeztetésre minden harmadik önkormányzat pályázott az országban; 953 pályázat érkezett, összesen 28 milliárd forintos igényt nyújtottak be – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára 2015. július 22-én, az M1 aktuális csatorna délutáni hírfolyamában.
Tállai András a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfaluból elmondta: mindez azt jelzi, hogy a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására óriási az igény az önkormányzati intézmények részéről. Ez fontos – húzta alá az államtitkár –, mert amellett, hogy konyhák felújítása és bővítése, új eszközökkel való felszerelése a cél, a korszerű egészséges táplálkozás feltételeit is meg kívánja teremteni a kormány ezzel a pályázattal.
Összesen 55 pályázat nyert, amelynek egyik részese Cserépfalu, ahol 9,1 millió forintot nyert az önkormányzat. Ebből fogják néhány hónapon belül az étkeztetést szolgáló technikai feltételeket megteremteni. Így tíz év után újra megindulhat a főzés az általános iskolások és az óvodások számára.
A konyha most csak melegítő konyhaként működik, de szeptembertől főző konyhává alakítja át a helyi önkormányzat a pályázaton elnyert forrásból. Így a helyi közfoglalkoztatottak által megtermelt zöldség-alapanyagokat is felhasználják majd az ételek előállításánál. Így Cserépfaluban 25 óvodás és 60 iskolás egy része kap majd ingyen étkezést – tájékoztatott az államtitkár.
A nemzetgazdasági miniszter döntött az önkormányzati tulajdonú óvodai gyermekétkeztetést szolgáló intézmények fejlesztésére, felújítására kiírt egymilliárd forint keretösszegű pályázatokról.
A tárca elsősorban azokat a beruházásokat támogatta, melyek szükségességét élelmiszerlánc felügyeleti szerv által kiállított szakvélemény és helyszíni jegyzőkönyv is alátámasztotta. Fontos szempont az állami szerepvállalás ott, ahol a létesítmény által kiszolgált óvodás gyermekek száma ezt indokolja. Előnyben részesültek továbbá azon pályázatok, melyek energetikai korszerűsítés megvalósításával a mindennapi költségek optimalizálását tartották szem előtt – olvasható az NGM közleményében, amelyet a témáról kiadott.
Cserépfalu konyhájának is az egymilliárd forintos keretből jut – mondta Tállai András.
Forrás: NGM