Sörárium nyílik a szolnoki Városháza pincéjében
Az 500 milliós interaktív múzeumban sörtörténeti kiállítás és hangulatszoba is várja majd az érdeklődőket
A tervek szerint a nyár végén, ősz elején a szolnoki polgármesteri hivatal alatt megnyitja kapuit a Sörárium, hiszen jó ütemben haladnak a kivitelezési munkálatok. Az interaktív múzeum Európai Uniós támogatásból épül – írja az Új Néplap. A mintegy 500 millió forintos projekt nem titkolt célja, hogy izgalmas gasztronómiai elemmel bővítse Szolnok főterét, ezzel is növelve a városközpont vonzerejét.
Kialakításakor, valaha tüzelőtárolásra tervezték a Városháza pincéjét. Fa és szén állt a különböző helyiségekben. Erre azonban már az égvilágon semmi nem emlékeztet, hiszen gőzerővel folynak – az ütemterveknek megfelelően – a Sörárium kivitelezési munkálatai. A pince bizonyos szakaszai a kivitelezés kezdetén szinte járhatatlanok voltak, óriási mennyiségű földet kellett kitermelni belőlük, mielőtt az érdemi munka egyáltalán elkezdődhetett volna ott. Vízbetöréseket is orvosolniuk kellett a szakembereknek, s több helyen a szerkezetet is javították. Az 1200 négyzetméteres pincéből összesen mintegy 1500 köbméternyi földet termeltek ki, tették mindezt kézi erővel.
„Csak ezt követően indulhatott meg a szigetelés, ami szerintem jól sikerült, mert nagyon rövid idő alatt ki tudtuk szárítani a falakat” – mutatta az újságíróknak a helyszínen Kállai Ferenc, a kivitelező cég, a Böjtös Bau műszaki vezetője. „Jelenleg már a vakolások, gépészeti szerelések zajlanak, úgyhogy gyakorlatilag a befejező munkákhoz közelítünk, illetve az udvaron végzünk egyéb gépészeti munkákat, mint például átemelő aknák építését, valamint a lift és maga az udvar helyrehozatalát.” A munkálatok – a tervek szerint – még nagyjából 2-3 hónapig tartanak.
„Az építészeti elemek befejezése nem azt jelenti, hogy a beruházás teljes egészében elkészül” – tette hozzá Fejér Andor alpolgármester. „Ezt követően jön a kiállítóterek berendezése, a sörfőzési technológia beszerelése illetve a konyhai rész felszerelése, ennek a próbaüzeme, tehát még komoly betanítás, beüzemelési időszak következik. Mindez azt jelenti, hogy az érdeklődők nyár végén - ősz elején vehetik birtokba a Söráriumot. A város új nevezetessége gasztrokulturális élményt nyújt, és egyben turisztikai látványosság is lesz – mondta Fejér Andor alpolgármester.
A száz százalékban Európai Uniós forrásból finanszírozott projekt nem titkolt célja, hogy izgalmas gasztronómiai elemmel bővítse Szolnok főterét, ezzel is növelve a városközpont vonzerejét. Az interaktív múzeumban a család minden tagjának biztosítanak majd szórakozási lehetőséget. Kialakítanak külön egy gyermekrészleget, ahol a környezettudatos életmódra nevelik őket. Lesz sörtörténeti kiállítás és hangulatszoba, de a sörkészítés elengedhetetlen eszközeit és a főzés folyamatát is bemutatják. A projekt gazdája, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. mintegy 500 millió forintos európai uniós támogatásból hozza létre a Söráriumot.
Forrás: Új Néplap / szoljon.hu