Helyi termékekre van szükség a közétkeztetésben
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős valamint egészségügyért felelős államtitkára és a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára üdvözli a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és az oktatási jogok biztosa közös állásfoglalását, mely az egészséges, helyi termékek megjelenését sürgeti a közétkeztetésben. A két tárca együttműködve kívánja segíteni e cél megvalósulását, ezért tárcaközi munkacsoport létrehozását kezdeményezik.
Dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Dr. Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet annak fontosságára, hogy az iskolai és óvodai közétkeztetésben a helyi forrásból származó, egészséges táplálék váljon meghatározóvá. E törekvés sikerének elősegítését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is kiemelten fontos, közös feladatának tartja. Gyermekeink egészsége, sok szülő jövedelme és egy egész ágazat jövője is nagyrészt azon múlik, hogy tudjuk-e növelni a jó minőségű, hazai élelmiszerek arányát a fogyasztásban.
Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a tárca igen fontosnak tarja a helyi élelmiszertermelés és a közétkeztetés összekapcsolását. A minisztérium több agrár-szakképző központjába már ma is beszállítanak helyi termelők. A tárca szorgalmazza, hogy más állami, önkormányzati működtetésű intézmények, illetve alapítványok, egyházak is kövessék e jó példát. Ennek érdekében egyeztetéseket kezdeményez az érintett minisztériumokkal.
Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a közoktatás csak úgy tehet eleget az egészség- és a környezeti neveléssel kapcsolatos elvárásoknak, ha intézményeiben a gyakorlatban is biztosítja a saját táplálkozási kultúránknak és hagyományainknak megfelelő helyi élelmiszerfogyasztás megvalósítását. Gyermekeink egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy friss, magas tápértékű, vegyszermentes és biztonságos élelemhez jussanak.
Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az egészséges helyi élelmiszerekkel való ellátás a népegészségügyi program fontos eleme, ezért a Semmelweis Tervhez kapcsolódóan szorgalmazza a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények közétkeztetési rendszerében jó minőségű, biztonságos helyi élelmiszerek felhasználását.
Az államtitkárok elmondták, hogy kezdeményezik egy tárcaközi munkacsoport létrehozását a közös program részleteinek kidolgozására és mielőbbi beindítására. Az egyeztetésbe a későbbiekben az egyéb állami intézményeket, a fegyveres testületeket és az önkormányzatokat felügyelő tárcák bevonását is tervezik. A rendszer széles körű kiterjesztése - lerövidítve az élelmiszerláncot - nagyobb élelmiszerbiztonságot, egészségesebb élelmiszerellátást teremthet a közintézményekben úgy, hogy közben erősíti a helyi gazdaságot, a helyi élelmiszertermelés és -feldolgozás egész rendszerét, stabilizálva annak helyi piacait - adja hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium és Nemzeti Erőforrás Minisztérium.