Főoldal  
 
Hírek
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lezárult a Kislábnyom Energiatakarékossági Verseny
A programban több mint ötszáz magyar háztartás vett részt aktívan

Lezárta háztartások számára indított Kislábnyom Energiatakarékossági Versenyét a GreenDependent Egyesület. A program célja az volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, karbon-szegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra próbáltak rámutatni: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát - ezáltal pénzt - tudunk megtakarítani.


A tavaly év végén indított, „kisebb karbon-lábnyomon" való életvitelt segítő háztartási verseny négy hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kellett olvasniuk és az online karbon-kalkulátorban feljegyezniük fogyasztásaikat (áram-, gáz-, víz-, illetve gépkocsi-használat, élelmiszerfogyasztás). Emellett három feladat megoldására is vállalkoztak, melyek keretében felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat, valamint tervet készítettek arra vonatkozóan, hogyan tudnak viselkedésük megváltoztatásával energiát megtakarítani.

A különösen szorgalmasak kreatív feladatokat is megoldottak: klímabarát menüt terveztek és kipróbálták az autómentes életmódot. A legjobban szereplő háztartások szombaton beszámoltak eredményeikről, valamint értékes, környezetbarát és energiatakarékos életmódot segítő nyereményeket vehettek át.

A Kislábnyom program eredményeit Vadovics Edina, a GreenDependent Egyesület elnöke ismertette. A programban Közép-Magyarországon több mint 500 háztartás vett részt aktívan (versenyzőként és a képzésekre látogatva), és több ezer passzívan (rendezvényeken és a Kislábnyom hírlevelek olvasóiként). A versenyben legjobban szerepelt 30 különböző méretű háztartás (1 főstől 6-8 fősig) átlagos karbon-lábnyoma 2,5 tonna CO2/fő/év lett, amely az átlag magyar karbon-lábnyom (5,03 tonna/fő/év) fele, az átlagos EU-s lábnyom (7,54 tonna/fő/év) harmada: sikeresen megvalósítható tehát a gyakorlatban a kisebb lábnyomú, környezetbarát, de elégedett és boldog életmód.

A kampány részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is csak kis lábnyomot hagyjon, így a projekthez kapcsolódóan az Egyesület minden rendezvény karbon-lábnyomát kiszámolta. Egy klímabarát háztartás-képzés átlagos kibocsátása 206 kg szén-dioxid volt, amelynek legjelentősebb részét az elfogyasztott étel-ital jelentette. Így jellemzően azokon a képzéseken volt alacsonyabb a lábnyom, ahol nem ettek húst, kevés tejterméket, fekete teát és kávét fogyasztottak.

A klíma-koordinátorok képzéseit, sajtótájékoztatókat és a záró rendezvény hatását is beleszámolva a rendezvények hatásaként összességében 4 tonna CO2 keletkezett, amelyet 104 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálnak a képzések helyszínéül szolgáló településeken, a résztvevők bevonásával.

További információ: www.kislabnyom.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu