Főoldal  
 
Hírek
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 17.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Magyar Polgármester Cikkek

Az Esztár Íze-Java termékektől a Bocskai Koronáig
Jó példák a helyi értékek kiaknázására a MÖSZ szentpéterszegi vidékfejlesztési konferenciáján

Minden településen vannak olyan helyi adottságok, amelyek a kitörési pontot jelenthetnek, csak meg kell találni és ki kell aknázni azokat - derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vidékfejlesztési konferenciáján, 2013. szeptember 25-én, Szentpéterszegen. A Belügyminisztérium főtanácsadója és a helyi jó gyakorlatokat bemutató Hajdú-Bihar megyei polgármesterek azt is elmondták, hogyan nyújthatnak mindehhez segítséget a közmunkaprogramok.
Lőrincz Leó a téli átmeneti közmunkaprogramot ismertteti a hallgatósággal

Hamarosan új fejezetéhez érkezik a magyar közfoglalkoztatás: november 1-jén kezdődik a 2014. április 30-ig tartó téli átmeneti közmunkaprogram, amelybe 200 ezer munkakeresőt szeretne bevonni az állam. A program résztvevőinek fele munkát, a másik fele különböző képzéseket kap hat hónapon keresztül - ismertette a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási főtanácsadója. Lőrinc Leó kifejtette: az önkormányzatoknak a képzésre járókkal is ugyanolyan közfoglalkoztatási szerződést kell kötniük majd, mint a közmunkásokkal, s a képzésen kívüli időben munkát kell biztosítaniuk számukra. A képzések között lesznek betanító jellegű, kompetencia-fejlesztő, illetve szakképzések is, melyeknek helyszínét és időpontját a Klebesberg Kunó Intézményfenntartó Központnak kell kijelölnie a helyi munkaügyi kirendeltségekkel és az önkormányzatokkal együttműködve.

A közmunkaprogramok nem jelentenek újdonságot a Hajdú-Bihar megyei településeken sem. Magyarhomorogon elsősorban a mezőgazdasági startmunkaprogrammal értek el szép eredményeket. Mint Barabás Károlynétól, a község polgármestertől megtudtuk, a közfoglalkoztatottak segítségével sikerült a hűtőházat és a savanyító üzemet felépíteni, s ezekben folyik most a szintén közfoglalkoztatottak által megtermelt zöldség és gyümölcs feldolgozása, illetve tartósítása. A programok extra hozadéka, hogy a résztvevők a közös sikereken felbuzdulva az otthoni veteményezéshez, konyhakerti termeléshez is kedvet kaptak.

Hasonló pozitívumokról tudott beszámolni Szécsi Tamás, Esztár első embere is: náluk a fóliasátras zöldségtermesztés a sikerágazat. A közmunkások által helyben termesztett paprikával, paradicsommal és uborkával nemcsak a helyi közétkeztetést tudják maradéktalanul kiszolgálni, de a 12 tagú, egyedi csomagolású „Esztár Íze-Java" termékcsalád már a debreceni piacokat is meghódította.

Mindkét településen rengeteg pénzt sikerült megtakarítani az önkormányzati intézmények fűtésrendszerének átalakításával, a földgázról biomassza kazánokra való áttéréssel. Magyarhomorogon ma már mindenütt szalmabála tüzelésű kazánokkal fűtenek, amivel sikerült a fűtési költségeket a tizedére zsugorítani, Esztáron pedig már a nemrégiben telepített energiaakác ültetvény is megérett a vágásra.

A közfoglalkoztatottak alkalmazása nemcsak a kistelepülések, de egy nagyobb városok életét is megkönnyíthetik. Hajdúnánáson idén 420 embernek sikerült így munkát adni, elsősorban a mezőgazdaságban, de a közmunkások kátyúztak utakat, gyártottak betonelemeket, építettek csónakházat, és a belvízelvezetés problémáinak megoldása nekik köszönhető. Dr. Kiss Imre, a város jegyzője mindemellett két újszerű kezdeményezésről is beszámolt. Az egyik a „Nánási Portéka" védjegy, amit helyi termelő, helyi alapanyagból helyben készített terméke kaphat, a másik a Bocskai Korona elnevezésű helyi fizetőeszköz, amelyet tavaly vezettek be az önkormányzat közreműködésével. Ez a helyi pénz nemcsak az erőforrások helyben tartására, illetve a helyi vállalkozások forgalmának fellendítésére alkalmas, de a 2-20 százalékos kedvezményben is részesülhetnek mindazok, akik ezzel fizetnek a mintegy 70 elfogadóhelyen.

A konferencia terepszemlével zárult: Olajos Mihály, a rendezvénynek otthont adó Szentpéterszeg polgármester bemutatta, hogyan dolgoznak a község mezőgazdasági startmunka mintaprogramjának résztvevői, és megmutatta a horgásztó melletti szabadidőparkot is, ahol nem sokkal ezelőtt még illegális szemétlerakó volt, melyet a közmunkások segítségével sikerült felszámolni. 

Forrás: Magyar Polgármester Online    

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu