Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

1200 állami ingatlan kerül önkormányzati tulajdonba
Mihez terveznek Battonyán, Jászdózsán, Vecsésen, Bátaszéken és Balatonfüreden az átvett ingatlanokkal?

Hosszabb ideje kihasználatlan épületek, üresen álló belterületi telkek kerülhetnek államiból önkormányzati tulajdonba. A mintegy 1200 ingatlan ingyenes átadásával 32 település több százmillió forint értékben gyarapodhat - közölte az átadásokat lebonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pr-menedzsere az MTI-vel.


Czifra Boglárka tájékoztatása szerint az állam ezzel a döntéssel igyekszik elősegíteni az önkormányzatok munkáját, hogy az ingatlanok jó kezekbe kerülve a helyben lakók életminőségét javítsák. A vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen, több szempontot mérlegelve állította össze az átadandó, mintegy 1200 tételt felsoroló listát - tette hozzá.

Czifra Boglárka közölte, az átadás feltételei között a legfontosabb, hogy az önkormányzatok 15 évig kizárólag a kötelező helyi feladatok ellátásához használhatják fel az átadott ingatlant és minden év végén be kell számolniuk róla, hogy addig miként gazdálkodtak az átvett javakkal.

Az Országgyűlés június 17-én fogadta el az ezzel foglalkozó, az egyes állami és önkormányzati ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról szóló törvényt.

Az MTI munkatársai néhány településen megkérdezték, mit terveznek az átvett ingatlanokkal.


Battonya

A Békés megyei Battonyán a városközpontban álló, eddig állami tulajdonban lévő egykori rendőrségi épület már évek óta egészségügyi és szociális ellátó központként működik. Korobán Erika, az intézmény vezetője szerint az önkormányzati tulajdonba vétellel felgyorsulhat az épület korszerűsítése, mivel az önkormányzat jogosult lesz különféle pályázatokon indulni fejlesztési források megszerzésére. A kétszáz négyzetméteres épületben működik többek között a családsegítő, és itt fogadják a segítők a szenvedélybetegeket. Elmondta, azt remélik, hogy pályázat útján felújíthatják az elavult fűtési rendszert. Az épülethez tartozó parkosított kertben nyaranta rászoruló gyerekeket táboroztatnak és a pluszforrások elnyerésével kényelmesebb körülményeket teremthetnek nekik.


Jászdózsa

Felpezsdülhet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsa kulturális élete, miután az állam az önkormányzatnak adta a Tarna holtágának partján fekvő egyik parasztházat. A porta Korcsok Imréé, a település köztiszteletben álló neves pedagógusáé, helytörténeti krónikásáé volt, néhány évvel ezelőtti hirtelen halála után, örökösei nem lévén, az ingatlan az állam kezébe került. Szerencsés István (Fidesz-KDNP) polgármester ismertetése szerint a házban rendezik be ezentúl a nyaranta a községben szervezett nemzetközi alkotótábor központját, a művészek itt találkozhatnak, mutathatják meg egymásnak és az érdeklődőknek festményeiket. Az év többi időszakában pedig a helyi polgárőrség központja lehet az épület; a szervezet a közbiztonság óvásán kívül szabadidős és sportprogramokat is szervez.


Vecsés

Több mint egy hektárnyi, értékes telekkel gazdagodott a Pest megyei Vecsés. Szlahó Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a terület a város leginkább fejlődő részén fekszik. Budapest vonzereje miatt sok az itt letelepedő új lakos, a közelben házak tucatjai épültek az elmúlt években. A többnyire fiatal, többgyerekes családokra tekintettel a telek egy részén játszóteret, szabadidős foglakozásokra alkalmas sportsarkot alakítanak ki, amelyek már az idén elkészülhetnek. A telek másik részét szálloda bővítésére használják fel, és az elképzelések szerint egy vállalkozásfejlesztési központot is kialakítanak a helyi gazdasági élet fellendítésének megkönnyítésére.


Bátaszék

A Tolna megyei Bátaszék egy családi házat kapott az állami vagyonátadás keretében - tájékoztatta az MTI-t Bognár Jenő (Fidesz-KDNP) polgármester. A városközpontban álló, felújításra szoruló épület örökösök híján került az állam tulajdonába, és a tervek szerint a város szükséglakásként, egyfajta biztonsági tartalékként használja, ha netán valamilyen természeti csapás, vagy egyéb ok miatt hajlék nélkül maradt lakosok elhelyezéséről kellene gondoskodni. Szó van arról is, hogy egy többgyermekes, rászoruló családnak ajánlják fel beköltözésre.


Balatonfüred

Visszakerült a balatonfüredi önkormányzat tulajdonába a város közepén álló, Toncsi-villaként ismert épület - számolt be róla Bóka István polgármester (Fidesz-KDNP). Az ingatlant a volt tulajdonos, Bálint Jánosné még a 80-as években a megyei idegenforgalmi hivatalra hagyta, azzal a kikötéssel, hogy itt rendezzék be a város helytörténeti múzeumát. A végakaratnak megfelelően a házban működött a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, ám szervezési okok miatt néhány éve a relikviák egy része másik épületbe költözött, a házat pedig átadták az államnak. A polgármester elmondta, számítások szerint az önkormányzat 20-25 millió forintból hozhatja rendbe a házat, ehhez pályázni szeretnének. A tervek szerint a felújítás után az épület különféle kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmassá válik.

Szerző: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu