Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lesz ingatlanadó, de négy másik megszűnik: két lépésben átalakul az adórendszer

2007. 07. 03.

 A koalíciós megállapodás kiegészítése az adórendszer átfogó átalakítását tartalmazza, amelynek célja a versenyképesség, a munkahelyteremtés és a társadalmi igazságosság erősítése -mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.


Már ezt megelőzően, 2008. január 1-jétől életbe lépnek bizonyos korrekciók, amelyek a bürokrácia csökkentését, a fekete és szürke gazdaság visszaszorítását, a társadalmi igazságosság erősítését szolgálják.

Így már a jövő évtől összevonják a kis adókat, átalakítják a bevallási rendszert, szűkítik az szja kedvezményeket, megkezdődik az adójóváírás kifuttatása, s az ingatlanokat jelenleg terhelő adók helyére egységes, értékalapú ingatlanadó lép.

Tátrai Miklós elmondta: a koalíciós partnerek abban is megállapodtak, ha az adóbevételek vagy a kiadások kedvezőbben alakulnak a tervezettnél, az ebből adódó pénzügyi lehetőségeket a hiány további csökkentésére, a versenyképesség javítására fordítják.

A jelenlegi adórendszer legfőbb problémái a koalíciós partnerek szerint, hogy túlzottan bürokratikus; miközben az adómérték összességében nem tér el a versenytársakétól, az emberek mégis magasnak érzik, mert kevesen fizetnek sokat; nem ösztönzi eléggé a munkakínálatot, befektetéseket; egyes adónemek súlya eltér a versenytársakétól, ami kedvezőtlen folyamatokat indíthat el.

Annak érdekében, hogy a gazdaság szereplői felkészülhessenek a 2009-es változásokra, már 2008 elejére elkészül az adórendszer átalakításának koncepciója, az Országgyűlés pedig 2008 tavaszán fogadja el a szükséges módosításokat, így több mint félév felkészülési idő lesz.

Már ezt megelőzően, 2008. január 1-jei hatályba lépéssel lesznek azonban korrekciók, az ezekre vonatkozó javaslatokat szeptember végéig kell elkészíteni. Ezek keretében egyszerűsítik a jogszabályokat, új áfa törvényt alkotnak, egységes alapra helyezik a munkáltatói és a munkavállalói járulékot, összevonják a kis adókat (például a szakképzési, rehabilitációs, innovációs járulékot).

A jövő évtől átalakul a befizetési rend, ennek keretében egyszerűsödik a bevallás, biztosítják az elektronikus befizetési lehetőséget, s kevesebb számlára kell az adókat befizetni. Ennek a révén a költségek is csökkennek - mondta az államtitkár.

A fekete és a szürke gazdaság visszaszorítását célozza 2008-tól a fordított adózás kiterjesztése, a vevőn történő behajtás lehetőségének megteremtése, az ellenőrzés korszerűsítése, az ellenőrzési kapacitások növelése.

A társadalmi igazságosság növelése érdekében az szja-ban 2008-tól szűkülnek a kedvezmények, megszűnik az 1,5-2,1 millió forintos jövedelem adóterhében a nagy ugrás az adójóváírás kifuttatásával, amire legalább két lépcsőben kerül sor.

A jövő év január 1-jétől bevezetik az egységes, értékalapú ingatlanadót a négy ingatlan típusú adó (az építményadó, a telekadó, a magánszemélyek kommunális adója, az idegenforgalmi létesítmények után fizetendő adó) és a luxusadó összevonásával. Ez nem csak lakás célú ingatlanokra vonatkozik majd. Az intézkedés több mint 3 millió ingatlant és 2,6 millió adóalanyt érint.

Az ingatlanok értékét és a menteségek körét országosan azonos módszertan alapján állapítják majd meg. (Jelenleg sokféle módon vetik ki, például van darab és érték alapú adó is.) Az adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg, a kormánynak azonban nem volna kifogása az ellen, ha a legalább 50 millió forintos értékű ingatlanok adóterhelése növekedne - derült ki.

Az ingatlanok adóterhe az intézkedés révén nem emelkedik, csupán egyszerűsítésről van szó, aminek célja, hogy a különböző településeken lévő ingatlanok után az adófizetés egységes, összehasonlítható rendszerben történjen. A költségvetés nem számol ingatlanadó bevételi többlettel az egységes adó bevezetése révén (az idei költségvetés 65 milliárd forint helyi ingatlanadó bevételt tartalmaz).
(MTI- www.ma.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu