Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. szeptember 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Települési szinten is rendszernek kell összeállnia
A JOSZ becslése szerint a hivatalok összevonásával 4-500 jegyzői és néhány ezer köztisztviselői pozíció fog megszűnni
A 2012-es év a helyi önkormányzatok és a köztisztviselők számára sok nehézséget tartogat. Alkalmazkodni kell az életbe lépő jogszabályokhoz, fejleszteni kell az informatikai rendszert, továbbá szoros együttműködést kell kialakítani a jegyzők és a polgármesterek között - a Rádió Orient műsorában Nánási Éva, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke beszélt az új önkormányzati és közszolgálati törvény hatásairól. 

A közigazgatási átalakítások mögött 21 éves önkormányzati tapasztalat és számos jó gyakorlat áll. A Rádió Orient műsorában Nánási Éva, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke elmondta, a 2012-es év a helyi önkormányzatok és a köztisztviselők számára mégis sok nehézséget tartogat. „Meg kell tervezni az új jogszabályok alkalmazását, továbbá a meghatározott feladatokra is fel kell készülni. Változtatni kell a szemléleten és a stíluson" - emelte ki a közigazgatási rádió vendége. 

Az alaptörvény minden település számára biztosítja az önkormányzathoz való jogot, azonban az új önkormányzati törvény kimondja, hogy a kétezer fő alatti települések nem működtethetnek önállóan hivatalt. Az érintett kistelepülések kötelesek létrehozni egy közös önkormányzati hivatalt. A kistelepülések társulásának módja, illetve pontos határideje még tisztázatlan. 

Nánási Éva kiemelte, hogy az önkormányzati hivatalok összevonása jegyzői és köztisztviselői státuszok megszűnését vonja maga után. „Becsléseink szerint négy-ötszáz jegyzői, illetve néhány ezer köztisztviselői pozíció fog megszűnni. Jelenleg nem ismerünk olyan kormányzati programot, amely támogatná a munka nélkül maradottakat" - mondta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. 

A Közigazgatási- és Igazságszolgáltatási Minisztérium (KIM) kiemelten kezeli a kistelepülésen élők helyzetét, a közszolgáltatások színvonalának biztosítására mindenhol helyszíni ügyfélszolgálati időt határoz meg. Nánási Éva kiemelte, célszerű lenne, hogyha ezt a járási hivatalok is átvennék. „Az akadálymentes ügyintézés érdekében minden településen ki kellene építeni az elektronikus ügyintézést segítő informatikai rendszert. Ez azonban csak kormányzati támogatással valósulhat meg" - hangsúlyozta. 

Az új törvény értelmében a jegyzők jogállása és feladatköre is változik. Az új jogszabály az önkormányzat önálló szerveiként nevezi meg a jegyzőket, azonban változatlanul utalhat nekik államigazgatási kérdésekben is hatáskört. A jövőben a képviselő-testület helyett a polgármester hatásköre lesz a jegyzők kinevezése. A JOSZ elnöke rámutatott, ez az egyszemélyi függés számos konfliktus forrása lehet. 

Nánási Éva kiemelte, az önkormányzati törvény fokozatosan lép életbe. A fennmaradó időszakban felül kell vizsgálni az SZMSZ-eket, továbbá át kell tekinteni az intézményhálózatot, a gazdasági társaságokat és a megkötött közszolgáltatási szerződéseket. „A településszinten is rendszernek kell összeállnia" - emelte ki. 

A március elsejétől életbe lépő új közszolgálati törvény legnagyobb erénye, hogy egy törvényben szabályozza a közszolgálatban dolgozók jogviszonyának alapvető kérdéseit. Az új rendelkezés a rendszer főbb elemein nem változtat: az önkormányzatokban továbbra is a jegyző lesz a munkáltató, a képviselő-testület hatáskörei is megmaradnak. Nánási Éva kiemelte, hogy a teljesítményértékelés jegyzői kézben marad, azonban a jövőben komolyabban kell venni a teljesítménykövetelmények meghatározását és az ehhez kapcsolódó értékeléseket.

A jövőben az érdekegyeztetés rendszere is átalakul: a kormányzat, az országos érdek-képviseleti szervek és a szakszervezetek részvételével közszolgálati érdekegyeztető fórum jön létre. „A JOSZ reméli, hogy meghívott szakmai érdek-képviseleti szervként részt vehet a fórum munkájában" - emelte ki az elnök, majd a kormánytisztviselők új szakmai érdek-képviseleti szervéről, a kormánytisztviselői karról ejtett szót. 

A JOSZ elnöke a jegyzők anyagi elismertségéről is beszélt. „Pozitívnak mondható, hogy az illetményrendszer és a hozzá tartozó szorzók továbbra is változatlanok. Azonban sajnálatos, hogy a közszolgáltatásban ötödik éve nincsen béremelés, így a köztisztviselők komoly reálkereset veszteséget szenvednek" - zárta szavait Nánási Éva. 

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu