Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. március 8.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Július 1-től elektronikus jövedéki- és energiaadó-bevallás

2007. 06. 29.

Július elsejétől az életbe lépett törvényi szabályozás szerint a jövedéki- és energiaadó bevallás és -visszaigénylés elektronikus módon is lehetséges, január elsejétől pedig már csak az egyéni vállalkozók és az őstermelők választhatják a papíralapú bevallást - mondta Simon Zoltán ezredes, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) jövedéki igazgatója.


Tavaly a költségvetésbe 761 milliárd forint összegű jövedéki adót fizettek be, az idei előirányzat 743 milliárd forint, ami várhatóan túlteljesül - jelezte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Simon Zoltán . Ebből az összegből az üzemanyagok jövedéki adója megközelítően 440-460 milliárd forint lesz - tette hozzá.

A gázolaj-visszatérítés közel 60 ezer gazdálkodót érint, akik az idén várhatóan 20 milliárd forintot igényelnek vissza. Ebből az őstermelők részesedése 10 százalék. Simon Zoltán felhívta a figyelmet, hogy 2008. január 1-től a december 31. után esedékes adókötelezettség megfizetése és az adó-visszaigénylés elektronikus módja lesz kötelező az energiaadó-alanyok és az energiaadó-visszaigénylők teljes körére, továbbá a jövedéki adó esetében az adóraktár-engedélyesekre, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére, valamint az egyéb adóalanyokra és adó-visszaigénylőkre is, de esetükben csak akkor, ha az APEH-nek egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni.

Eltérő rendelkezést tartalmaz a törvény a gázolaj utáni mezőgazdasági adó-visszaigénylők esetében. Közülük 2008. január 1-től csak a polgári törvénykönyv szerint gazdálkodó szervezetként működőknek kell kötelezően elektronikusan benyújtani az adó-visszaigénylési kérelmüket. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági őstermelőknek -, amennyiben az APEH felé elektronikus bevallásra nem kötelezettek - az adó-visszaigénylési kérelem elektronikus benyújtása továbbra is csupán lehetőség.

Július 1-jétől azoknál az ólmozott, továbbá a 10 ppm kéntartalmat meghaladó benzinfajtáknál, illetve azoknál a benzinfajtáknál, amelyek nem tartalmaznak legalább 4,4 térfogatszázalék bioetanolt, az adómérték ezer literenként 111.800 forintra emelkedik a jelenlegi 103.500 forintról - közölte a VPOP ezredese, megjegyezve, hogy "bizonyára valamennyi üzemanyag gyártónak elemi érdeke, hogy az adómérték változás miatt ne kelljen árat emelnie, tehát a kínált benzin tartalmazzon 4,4 térfogatszázalék bioetanolt".

A Mol már korábban bejelentette, hogy társaság bioüzemanyag programjának folytatásaként júliustól a Mol és partnerei töltőállomásán forgalmazott benzinek 4,4 százalék mennyiségben tartalmaznak megújuló energiaforrásnak számító komponenst, mégpedig bioalkoholt és annak származékát.
(www.kalkulator.hu)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu